سلام! خوبید؟
من برای بار nام برگشتم. دلم تنگ شده بودا! از آخرین پست بهروزنامه بیشتر از سه ماه میگذره. سه ماهی که گذشت عجیب بود؛ اینجا جاش نیست، ولی اگه میدونستید چی گذشته، بهم حق میدادید برای ننوشتن. مهم نیست.
شنبهای که گذشت، اولین پست بهروزنامه دو ساله شد. تو این دو سال، شل کن سفت کن زیاد داشتیم، ولی نهایتا برگشتم. امیدوارم متداولتر در خدمتتون باشم. (دوستانی که ساباستک دارن یا خبرنامه مینویسن — یا به طور کلی محتوا تولید میکنن خوب درک میکنن این سختی تداوم در کار رو).
از شماره قبل تا الان، تعداد مشترکین بهروزنامه تقریبا ۴۰ درصد رشد داشته! ۱۳ دسامبر ۲۰۲۳، مرز ۱۰۰۰ تا مشترک رو رد کردیم!
به همه اونایی که تازه عضو شدن و این اولین بهروزنامهایه که دریافت میکنن، خوشآمد میگم. مرسی که اینجایید. امیدوارم بمونید و دوستانتون رو هم دعوت کنید بیان.
از همه اونایی هم که توی این رفتنها و برگشتنها اینجا موندن و با پیامهاشون من رو به برگشتن ترغیب کردن، خیلی خیلی ممنونم.
دم همتون گرم.
بریم سر اصل مطلب
این «بهروزنامه» است؛ یه خبرنامه ایمیلی که سعی میکنم هر هفته پنجشنبه منتشرش کنم. توش خلاصهای از اخبار دنیای تکنولوژی و رسانه و کریپتو رو بررسی میکنم و در کنارش به موضوعاتی که برام جالبه میپردازم. علاوه بر اون، محتواهایی که به نظرم جالب میاد رو با خوانندگانش به اشتراک میذارم.
بهروزنامه رایگان هستش، اما شما میتونید با خرید اشتراک از بهروزنامه و من حمایت کنید. بخشی از این درآمد صرف کمک به عدهای نیازمند (داخل ایران) و بخشی از اون هم برای بهتر کردن بهروزنامه هزینه میشه.
مثل همیشه، نظری، انتقادی، پیشنهادی چیزی داشتید یا کامنت بذارید، یا همین ایمیل رو ریپلای کنید؛ یا اینجاها میتونید پیدام کنید:
ظاهرا اپل داره روی حداقل دو پروتوتایپ گوشیهای تاشو کار میکنه؛ اما برنامهای برای تولید این محصولات در سال ۲۰۲۴ یا ۲۰۲۵ نداره. (منبع)
همکاری اپل با محققین دانشگاه کالیفرنیا برای انتشار موتور هوش مصنوعی متن باز MGIE که با دستورات ساده به زبان طبیعی، عکس ویرایش میکنه. (منبع)
متا اعلام کرده که تصاویر ساخته شده توسط هوش مصنوعی (AI) رو روی فیسبوک، اینستاگرام و تردز برچسب میزنه و منتشر کنندهها رو، اگه شفاف اعلام نکرده باشن که این تصاویر واقعی نیستن (و ساخت AI هستن)، جریمه میکنه. (منبع)
بلو اسکای سیستم دعوتنامهایش رو تعطیل کرد و درهاش رو به روی همه باز کرد. (بهروز در بلو اسکای)
اسپاتیفای مرز ۶۰۰ میلیون کاربر فعال در ماه رو رد کرد. (منبع)
تقاضای بالا برای چیپهای کاربردی در هوش مصنوعی باعث شده که هوآوی اولویت رو به ساخت این چیپها بده و تولید گوشیهای میت ۶۰ خودش رو کاهش بده. (منبع)
قرارداد ۲۵۰ میلیون دلاری و چند ساله جو روگان (Joe Rogan) با اسپاتیفای؛ دیگه پادکست جو روگان در انحصار اسپاتیفای نخواهد بود؛ اما اسپاتیفای احتمالا در درآمدهای اون از پلتفرمهای دیگه سهمی خواهد داشت. (منبع)
اسنپ (اسنپچت) قراره ۱۰ درصد دیگه از نیروهاش رو تعدیل کنه (تقریبا ۵۲۹ نفر)؛ این کمپانی ۲۰ درصد از نیروهاش رو در آگوست ۲۰۲۲ تعدیل کرده بود. (منبع)
مدیر بخش بازیهای مایکروسافت گفته قراره هفته آینده رویدادی داشته باشن که در اون «چشمانداز خودشون برای آینده اکسباکس» به اشتراک بذارن. شایعاتی وجود داره که قراره بازیهای انحصاری اکسباکس به پلیاستیشن بیان (منبع)
یوتیوب اعلام کرده اپلیکیشن یوتیوب برای اپل ویژن پرو در برنامههای گوگل قرار داره، اما چیزی راجع به این که کی این اپ در دسترس قرار میگیره نگفته. در حال حاضر ویدیوهای VR و ۳۶۰ یوتیوب در سافاری ویژن پرو قابل دیدن نیست. (منبع)
اسناد دولتی ایالت کالیفرنیا نشون میده که ماشین خودران اپل در سال ۲۰۲۳ بیش از ۴۵۲ هزار مایل (۷۲۷ هزار کیلومتر) رانندگی کرده که نسبت به سال ۲۰۲۲، چهار برابر و نسبت به سال ۲۰۲۱، تقریبا ۳۰ برابر شده؛ اما هنوز با ۶ میلیون مایل (۹/۶۵ میلیون کیلیومتر) ویمو (Waymo) قابل مقایسه نیست. (منبع)
المپیک دوپینگیها — یه عده آدم اهل «علم» دور هم جمع شدن و میخوان المپیکی برگزار کنن که توش استفاده از داروهای تقویتی (دوپینگ) آزاده. اسم داستان رو گذاشتن Enhanced Games و یه عده آدم جالب هم، مثل بالاجی سیرینیواسن و پیتر تیل، توش سرمایه گذاری کردن… من رو یاد این آیتم ۱۰ سال پیش SNL میندازه…
آدام نیومن، بنیان گذار و مدیر عامل سابق و رانده شده WeWork داره سعی میکنه که این کمپانی ورشکسته رو بخره. (منبع)
گروه موسیقی یونیورسال (UMG) قراردادش با تیکتاک رو تمدید نخواهد کرد و موسیقیهاش رو دیگه در تیکتاک نخواهد داشت. یونیورسال خوانندههایی مثل تیلور سوییفت (Taylor Swift)، بیلی آیلیش (Billie Eilish)، ویکند (Weeknd) و دریک (Drake) رو در کاتالوگش داره. (منبع؛ منبع)
کمپانی OpenAI (صاحب ChatGPT و DALL-E) اعلام کرده که تصاویر تولید شده توسط دال-ایی از این به بعد علاوه بر متادیتا، واترمارک هم خواهند داشت تا نشون بدن توسط هوش مصنوعی ساخته شدن. (منبع)
شبکه سولانا (Solana) برای بیش از دو ساعت از دسترس خارج شد. این اولین باره که این اتفاق در یک سال اخیر میوفته. (منبع)
چند کلمه راجع به اپل ویژن پرو — Apple Vision Pro
تقریبا هشت ماه بعد از معرفی ویژن پرو، در رویداد WWDC در ژوئن ۲۰۲۳، نسل اول این محصول هفته پیش در آمریکا به بازار اومد. برچسب قیمت ۳۵۰۰ دلاری این محصول یکی از فاکتورهایی بود که از همون اول راجع بهش حرف زده میشد و هنوز هم ادامه داره.
ویژن پرو در حال حاضر در انگلیس، (این جزیره کوچک در غرب آفریقا) هنوز در دسترس نیست و من نگرفتم و تست نکردمش، برای همین بررسی و آنباکس کردنش فعلا باطله. اما نکتهای که باعث شد من تصمیم بگیرم راجع بهش چند کلمه بنویسم، بررسیها و نظرات و دیدگاههای بقیه بود که راجع بهش خوندم و دیدم و شنیدم؛ و نه فقط راجع به این محصول، بلکه راجع به نسل اول یه سری از محصولات اپل که یه category جدید محصول رو معرفی کردن.
نسل اولی
نکته اولی که به نظرم باید راجع به ویژن پرو در نظر داشته باشیم، اینه که این اولین نسل این محصول هستش؛ اولین محصول از یک رده جدید از محصولات. بسته به سن و سالتون، احتمالا ورود اولین نسل یکی از این محصولات در عکس پایین رو دیدید.
من به بازار اومدن اولین نسل مک رو یادم نمیاد — یعنی نبودم که یادم بیاد. آیپاد کلاسیک رو هیچوقت نداشتم، ولی یادمه… اما آیفون رو خوب یادمه. اولین آیفونی که من گرفتم 3GS بود. اون موقع با همه دردسرهاش و سختیهایی که داشت، وقتی با اپ استور و سایدیا (Cydia) مواجه شدم، متوجه شدم که این تغییر با تغییراتی که تا اون موقع توی گوشیهای موبایل داشت رخ میداد، متفاوت بود. کشف اپلیکیشن و امکانات اضافه نرم افزاری روی گوشی به شدت آسون شده بود.
یه داستان کوتاه
آیفون 3GS من جیلبریک بود، اما از اونجایی که من از همون موقع علاقه شدیدی به آپدیت کردن داشتم، iOS رو آپدیت کرده بودم، قبل از اینکه جیلبریک آنتترد برای اون نسخه بیاد…
جیلبریک (jailbreak) چیه؟ جیلبریک، به کاربر این امکان رو میده که اپهایی که توی اپ استور نیست و تکنیکلی «غیر مجاز» هستن از طرف اپل، روی دستگاهش نصب کنه.
جیلبریک تترد (tethered jailbreak) یعنی جیلبریکی که برای بالا اومدن و روشن شدن (بوت شدن) گوشی، نیاز هست که اون رو به یه کامپیوتر وصل کنی.
جیلبریک آنتترد (untethered jailbreak) یعنی جیلبریکی که برای بوت شدن گوشی، نیازی به کامپیوتر نداره و مستقل بوت میشه.
توی یه پرواز، قبل از تیکآف، داشتم مثل همه — همه آدمهای ۲۰۲۴، نه همه آدمهای ۲۰۰۹؛ اون موقع روزنامه میدادن اول پرواز! — با گوشیم ور میرفتم که مهماندار اومد بهم تذکر داد که گوشی رو خاموش کن… گفتم باشه. دکمه پاور رو زدم و گوشی رو اسلیپ کردم… مهماندار ولی پیگیرتر از اینا بود. رفت و اومد و گیر داد که گوشی رو خاموش کن، گفتم خاموشه، گفت نه، اسلیپه! گفتم باشه، میذارمش روی «حالت پرواز»، گفت نه! بالا بری، پایین بیای باید کامل خاموشش کنی! مجبور شدم بگم «بابا، من اگه این لعنتی رو خاموش کنم، دیگه روشن نمیشه! لپتاپم هم همراهم نیست! اینجوری کل سفر باید بدون گوشی باشم!» برگشت گفت «چرا!؟»
خلاصه بعد از کلی چونه زدن و مجبور شدم سه واحد جیلبریک و تترد و آنتترد و اینا رو براش توضیح دادن… همهاش رو هم گوش کرد! فقط مونده بود ازم سوال بپرسه!
آخرشم گفت: «این همه پول بدی، این همه دردسر هم بکشی، آخرش حتی بلوتوث هم نداره! کمربندت رو ببند؛ گوشیت رو هم جمع کن.» 🙄
این نداشتن بلوتوث (داشت، ولی نمیذاشت باهاش فایل و ویدیو کلیپ و موزیک بفرستی به یه گوشی دیگه) خودش یه فاکتور خیلی جدی بود که مردم تصمیم بگیرن آیفون نخرن؛ یا اینکه صدای زنگ گوشی (ringtone) رو نمیشد به راحتی عوض کرد و محدودیت داشت.
صفحه لمسی رو گوشیهای دیگه هم داشتن؛ سونیاریکسون قبل از آیفون گوشی مورد علاقه من بود. P1 واسه خودش کلی پیشرفته و خفن بود، اما گشتن و پیدا کردن اپلیکیشن براش خودش یه مصیبتی بود.
اپل صفحه لمسی رو اختراع نکرده بود، اما با آیفون و اپ استورش، کشف و دسترسی به اپلیکیشنها رو راحت کرده بود. ارتباط رو آسون کرده بود. استفاده رو آسون کرده بود.
همون کاری که آیپاد انجام داد؛ ارائه یه سرویس خاص به بهترین شکل: دسترسی به موسیقیهاتون در حال حرکت. وقتی استیو جابز آیپاد رو معرفی کرد، MP3Player پدیده جدیدی نبود، اما آیپاد به شما امکانات و راحتی میداد…
این امکانات و راحتی به حدی بود که سالها بعد از معرفی آیفون، آیپاد هنوز تولید میشد، با اینکه آیفون کار آیپاد رو هم انجام میداد.
نکته چیه؟ این که همه این محصولات وقتی برای اولین بار به بازار اومدن، سوژه برای جوک و میم و مسخره کردن بودن. آیپاد: چه فرقی با MP3Player داره!؟ آیفون: گوشی بدون بلوتوث!؟ حافظه فقط داخلی و غیر قابل ارتقا!؟ و غیره…
اما هرکدوم از اینا، تقریبا باعث یه انقلاب در یک رده از محصول شدن. اپل واچ و آیپد و ایرپاد و بقیه هم همینطور. به نظر من ویژن پرو هم فرقی با اینای دیگه نمیکنه. نسل اول هست و هنوز خیلی از کاربردهاش نه درست تعریف شده، نه مشخصه و نه به ذهن همه میرسه. باید بهش فرصت داد تا ببینیم به کجا میره.
عکس العملها به ویژن پرو
یه نفر با ویژن پرو توی مترو نیویورک. اینجا ببینید.
یه نفر با ویژن پرو در لندن رو اینجا ببینید — شباهت عجیبی به دوایت شروت داره تو سریال آفیس.
قدم زدن در خیابان با ویژن پرو رو اینجا ببینید.
رانندگی با سایبرتراک تسلا با ویژن پرو رو هم اینجا ببینید.
و البته شکایت نداشتن زوجین از اینکه «دو دیقه نشستیم پیش هم، همش سرت تو گوشیه!» به لطف ویژن پرو.
در آخر هم، ویدیو باز کردن دل و روده ویژن پرو. اگه سخت افزار براتون جالبه، شدیدا پیشنهاد میشه.
سخن پایانی
به نظرم کاری که اپل داره با ویژن پرو انجام میده، یه پابلیک بتا تست یکی دو ساله است تا کاربرها براش کاربرد بسازن؛ توسعه دهندهها اپ بسازن؛ و همه تبلیغش کنن. بعد در ادامه مسیر رو شفافتر میکنه.
این که مثل iOS یه اکوسیستم [فعلا، تقریبا] بسته با اپ استور داشته باشه، یا مثل مک یه اکوسیستم بازتر؛ این که بهینه سازی روش انجام بشه از لحاظ وزن و شکل و غیره؛ اینها رو باید صبر کرد و دید.
اما نکتهای که توی ویژن پرو با بقیه محصولات اپل فرق میکنه اینه که برعکس هدفونهاش که تو خیابون با سیم سفید همه میدیدیم و داد میزد «اپل» یا آیفون یا اپل واچ که روی دست ملت میبینیم، ویژن پرو یه دستگاه شخصی که شما احتمالا بیشتر تو خلوت خودتون ازش استفاده میکنین، تا توی جمع؛ یا شاید حتی در حدی، برای اینکه خلوت بودن و فضای شخصی خودتون رو تجربه کنید، اون رو بپوشید.
برای همین، درسته که یه عده آدم، مخصوصا الان که بحثش داغه اون رو توی خیابون و مترو و اینا بپوشن، اما به نظر نمیاد که بیشترین استفادهاش الان برای فضای عمومی باشه — حداقل الان با محدودیت باتری و سنگینی این دستگاه.
به هر حال باید صبر کرد و دید در کنار جوکها و شوخیها و مسخره کردنها و انتقادها، سرنوشت کامپیوترهای پوشیدنی روی صورت چجوری پیش میره.
نظر شما چیه؟ توی کامنتها بگید.
کلابهاوس داره روی ویژگی تبدیل متن به گفتار برای چت کار میکنه (لینک)
اینستاگرام داری روی استیکر منشن ویژه ولنتاین کار میکنه (لینک؛ لینک)
اینستاگرام داره روی قابلیت انتقال استوریهای معمولی به حالت دوستان نزدیک (Close Friends) کار میکنه (لینک)
اینستاگرام داره روی قابلیت تولید متن پیامهای صوتی کار میکنه (لینک)
لینکداین داره روی طراحی جدیدی برای رابط کاربری پیامها کار میکنه (لینک)
تردز بیش از ۱۳۰ میلیون کاربر فعال در ماه دارد؛ رشد ۳۰ میلیونی از سه ماهه سوم ۲۰۲۳ (منبع)
یوتیوب و فیسبوک، پرطرفدارترین شبکههای اجتماعی بین بزرگسالان در آمریکا (منبع)
فروشگاه آنلاین تیمو (Temu) در سال ۲۰۲۳ بیش از ۳ میلیارد دلار خرج مارکتینگ و تبلیغات کرده؛ از این ۳ میلیارد، ۱/۳ میلیارد در پلتفرمهای متا بوده (منبع)
چرا خانوما بیشتر از آقایون عمر میکنن؛ یکی از دلایلش.
نمیدونم بخندم یا نه… به این.
آخرین لحظات عمر یک پهباد که میره از آتشفشان در ایسلند فیلم بگیره.
به پیشنهاد آرش عزیز، یکی از مخاطبین بهروزنامه، رفتم سراغ پادکست اکوتوپیا؛ آرمانشهر اقتصادی. اقتصاد برام موضوع جذابیه و وقتی با اکوتوپیا مواجه شدم، تازه فصل اولش به پایان رسیده بود. منم آخرین اپیزود فصل اولش رو که راجع به شادی و اقتصاد بود — وقتی خیلی خوشحال نبودم (روی دوچرخه ثابت داشتم رکاب/زور میزدم تو باشگاه) — گوش دادم و به نظرم اومد طبق سنت بهروزنامه، باید با شما هم به اشتراک بذارمش.
میزبان اکوتوپیا، پوریا بختیاری (اینستاگرام؛ یوتیوب) هستش که وقتی به اینستاگرامش سر زدم متوجه شدم قبل از من و آرش، تقریبا ۷۰ هزار نفر دیگه کشفش کردن.
ولی خب محتوای خوب رو باید به اشتراک گذاشت… از همین رو؛ این شما و این هم شادکامی با اقتصاد از پادکست اکوتوپیا.
پادکست اکوتوپیا رو میتونید اینجاها دنبال کنید: اینستاگرام | کستباکس | اسپاتیفای | اپل پادکست | گوگل پادکست
یکی از اتفاقات خوب این مدت که نبودم به موقع راجع بهش خوشحالی کنم، بازگشت عباس سیدین و پرسههاش بود (پادکست و خبرنامه). با یکم تاخیر، شروع کردم و دارم مکانیک ایمان رو گوش میدم. طبق معمول، شدیدا پیشنهاد میشه.
لینکها: عباس سیدین | پادکست پرسه | خبرنامه پرسه 👇
اینم از شماره ۳۸. پر از حس خوب برگشتن بود این شماره.
مرسی که هستید و وقت و توجهتون رو صرف خوندن بهروزنامه کردید. ادامه مجموعه «چطوری ثروتمند بشیم، بدون اینکه خوش شانسی بیاریم» هم به زودی منتشر میشه. تا اینجاشو خوندین؟
دوباره هم یادآوری میکنم که اگر چیزی پیدا کردید یا تولید کردید (محتوا یا محصول یا هرچی) که فکر میکنید برای مخاطبین بهروزنامه مفیده، بهم پیام بدید. (مطمئنم مثل آرش، راهش رو خودتون پیدا میکنید.)
کنجکاو بمونید. تا شماره بعد؛
بهروز
تحلیل خوبی بود 👌اپل با محصولات قبلی خودش proof of work معتبری داره که نشون بده میتونه صنعت AR رو متحول کنه و مثل تمام محصولات قبلیش، باعث پیشرفت رقبای خودش هم بشه. در حال حاضر تولید اپ و بازی و محتوای AR نسبت به موارد مشابه ساده به شدت محدوده؛ به خصوص محتوای ارزون یا رایگان. ورود اپل به این حیطه میتونه صنعت سرگرمی رو در آیندهی نزدیک به شدت متحول کنه. هیجانانگیزه!
زنده باد بهروز عزیز 👌🏻🌿❤️