سلام! خوبید؟!
نمیدونم جمعه اومدنم دوباره سورپرایزه یا نه، ولی میدونم از نیومدن بهتره! دفعه پیش بهروزنامه جمعه صبح منتشر شد، امروز دارم بعد از ظهر منتشرش میکنم (به وقت منچستر). واقعیتش اینه که دارم تست میکنم ببینم کدوم بهتر جواب میده.
هفته پیش، راجع به بهروزنامه روی ردیت (Reddit) پست کردم، برای کسانی که به زبان فارسی علاقه دارن و میخونن؛ لزوما ایرانی نیستن. بازخوردها خیلی مثبت بود که اگر با ردیت آشنا باشید، مثل من از این ماجرا یکم تعجب میکنید.
کنارش پیشنهاد نسخه صوتی بهروزنامه هم خیلی مطرح شد. کلی هم تشویق شدم که بیشتر روش کار کنم و زودتر منتشرش کنم. از بین تقریبا ۱۰ - ۲۰ نفری که از اونجا مشترک بهروزنامه شدن، یه نفرشون تصمیم گرفت که با خرید اشتراک بهروزنامه، از من و بهروزنامه و احتمال انتشار نسخه صوتی حمایت کنه! خیلی مرسی «جِینیتس»! 🫶🏼
در ضمن، جا داره بازم یادآوری کنم که اپلیکیشن ساباستک رو بگیرید… احتمالا به زودی از قابلیت جدیدش که لایو هست استفاده کنم و برسم خدمتتون! میتونید از اینجا دانلودش کنید: iOS / Android.
بریم سراغ اخبار هفتهای که گذشت.
این «بهروزنامه» است؛ یه خبرنامه ایمیلی که سعی میکنم هر هفته پنجشنبه منتشرش کنم. توش خلاصهای از اخبار دنیای تکنولوژی و رسانه و کریپتو رو بررسی میکنم و در کنارش به موضوعاتی که برام جالبه میپردازم. علاوه بر اون، محتواهایی که به نظرم جالب میاد رو با خوانندگانش به اشتراک میذارم.
بهروزنامه رایگان هستش، اما شما میتونید با خرید اشتراک از بهروزنامه و من حمایت کنید. بخشی از این درآمد صرف کمک به عدهای نیازمند (داخل ایران) و بخشی از اون هم برای بهتر کردن بهروزنامه هزینه میشه.
مثل همیشه، نظری، انتقادی، پیشنهادی چیزی داشتید یا کامنت بذارید، یا همین ایمیل رو ریپلای کنید؛ یا اینجاها میتونید پیدام کنید:
متا از پروتوتایپ اوریون (Orion)، اولین عینک واقعیت افزوده خودش رونمایی کرد. میدان دید ۷۰ درجه، مچبند برای دریافت ورودیهای عصبی، لنزهای کارباید (carbide) و پروژکتورهای میکرو LED از ویژگیهای اوریون هستن.
اوریون قرار بود که برای فروش عمومی ساخته بشه، اما به دلیل قیمت تمامشده خیلی بالا، متا تصمیم گرفته که این رو به عنوان نمونه اولیه برای تست و معرفی فقط استفاده کنه. در اختیار تیمهای داخلیش و تعدادی خبرنگار قرارشون داده.
الکس هیث یه ویدیو تقریبا ۸ دقیقهای ازش منتشر کرده که توش تجربه دو ساعت استفاده از اریون رو توضیح میده؛ با مارک زاکربرگ صحبت میکنه و یه چیزی تو مایههای پینگپنگ مجازی باهم بازی میکنن. اینجا ببنید.
اوریون یه مچبند برای ورودیهای عصبی داره، و یه واحد پردازش وایرلس که تو عکس پایین میبینید. هفت تا هم دوربین توی فریم کار شده.
متا از هِدسِت واقعیت مجازی کوئست ۳اس (Quest 3S) خودش هم رونمایی کرد. بزرگتر، با نمایشگرهایی با وضوح پایینتر از کوئست ۳، اما با باتری بهتر و تراشه و کنترلرهای مشابه. این دستگاه تقریبا از سه هفته دیگه (۱۵ اکتبر) عرضه خواهد شد. قیمت پایه اون هم ۳۰۰ دلاره. (منبع)
میرا موراتی، مدیر ارشد فناوری (CTO) در OpenAI میگه قراره بعد از شش سال و نیم این شرکت رو ترک کنه و بره به کنجکاویهای خودش برسه. (منبع)
ظاهرا قراره سم آلتمن (Sam Altman) بعد از تغییر ساختار OpenAI، برای اولین بار سهام این شرکت رو دریافت کنه (منبع)
شرکت OpenAI ابتدا به صورت یه nonprofit یا سازمان ناسودبَر یا سازمان غیرانتفاعی توسط افرادی که نگران تواناییهای هوش مصنوعی بودن مثل ایلان ماسک و سم آلتمن تاسیس شد؛ اما بعدها، سرمایهگذار گرفت (مثل مایکروسافت). الان هم صحبتهایی هست از احتمال اینکه کلا این شرکت بشه شرکت تجاری سود دِه (for profit).
گوگل از مایکروسافت به اتحادیه اروپا شکایت کرد. گوگل، مایکروسافت رو به رفتارهای انحصار طلبانه در خدمات ابری (cloud services) متهم کرده و گفته مایکروسافت از موقعیتش و وابستگی مشتریان خودش به محصولاتی مثل ویندوز، «سو استفاده» میکنه. (منبع)
محققان سوییسی یک مدل هوش مصنوعی معرفی کردن که چالشهای نسخه ۲ کپچای گوگل (reCAPTCHAv2) رو با دقت ۱۰۰ درصد، با تعداد تلاشهای مشابه انسان حل میکنن. (منبع)
این چالشها قراره انسان رو از ربات تشخیص بده… ظاهرا اینم مالیده! 🤣
گوگل دستیار یادداشت برداری هوش مصنوعی (NotebookLM) خودش رو آپدیت کرده و به کاربران اجازه میده خلاصه ویدیوهای یوتیوب و فایلهای صوتی رو دریافت کنن و همینطور بحثهای صوتی توسط هوش مصنوعی تولید کنن و به اشتراک بذارن! (منبع)
کارولین الیسون، یکی از شاهدهای اصلی پرونده FTX و دوست دختر سابق آقای سم بنکمن-فرید (SBF)، به دلیل نقشش در رسواییهای FTX به ۲ سال زندان محکوم شد. (منبع)
سرویس ابری گوگل (Google Cloud)، از نسخههای ۱/۵ فلش و پرو جمنای (هوش مصنوعی مولد گوگل) رونمایی کرد. (منبع)
وزارت دادگستری ایالات متحده از ویزا (Visa) به اتهام انحصار غیرقانونی در شبکه مالی و سعی در سرکوب کردن غیرقانونی رقبا مثل PayPal و Square شکایت میکنه. (منبع)
تلگرام میگه آدرس IP و شماره تلفن کاربران رو در پاسخ به درخواستهای قضایی در اختیار مقامات قرار میده. تلگرام شرایط استفاده از پلتفرمش رو هم برای جلوگیری از فعالیتهای مجرمانه آپدیت کرده. (منبع)
ظاهرا دستگیری پاول دوروف در فرانسه جواب داده!
وزارت بازرگانی آمریکا پیشنهاد داده واردات، فروش و استفاده از نرمافزارها و سختافزارهای خودروهای چینی و روسی متصل به اینترنت در آمریکا ممنوع بشه. ممنوعیت نرمافزاری از سال ۲۰۲۷ و سختافزاری از سال ۲۰۳۰. (منبع)
مشتریهای آمریکایی آنتی ویروس کسپرسکی (Kaspersky) با جایگزین شدن از راه دور و اجباری نرمافزارشون با UltraAV روی کامپیوترهای شخصیشون مواجه شدن! (ظاهرا چندی پیش، کسپراسکی با صاحب UltraAV یعنی Pango یه قرارداد بسته…) (منبع)
فرماندار کالیفرنیا، قانون محدودیت استفاده از تلفن همراه در مدارس کالیفرنیا رو امضا کرد. مدارس تا اول جولای ۲۰۲۶ فرصت دارن تا استفاده از تلفن همراه در ساعات مدرسه رو محدود کنن. (منبع)
به نظر میاد ایلان ماسک و توییتر (شما بخونید X) در برزیل تسلیم شده و احتمالا به زودی برمیگرده. وکیل شرکت میگه جریمههایی پرداخت شده، یه سری اکانت هم مسدود شدن و نماینده رسمی هم در برزیل معرفی کردن. (منبع)
وال استریت ژورنال گزارش داده ظاهرا کوالکام (Qualcomm) میخواد اینتل (Intel) رو بخره… ارزش کوالکام تقریبا ۱۸۸ میلیاد دلاره؛ ارزش اینتل تقریبا ۹۳ میلیارد دلار (منبع)
ماجرا یه چی تو مایههای گودزیلا علیه گیدوراست!
پیشنهاد ۲/۷ میلیارد دلاری گوگل برای برگردوندن کارمند سابق! (منبع)
توییتر داره روی امکان ویدیو نگاه کردن آفلاین کار میکنه (لینک؛ لینک)
تردز داره روی اضافه کردن یه نوع attachment جدید به پستها (مثل عکس و هشتگ و غیره) کار میکنه (لینک)
تردز داره روی اضافه کردن امکان تگ کردن کاربران دیگه روی عکسها کار میکنه (لینک)
اینستاگرام داره روی اضافه کردن امکان «آلبومهای اشتراکی» کار میکنه (لینک)
این عالیه! قابلیت خیلی میم شدن داره…
سه ساعت زمان زیادیه…
از زیباییهای فیزیک.
تا حالا جاییتون شکسته که مجبور بشید گچ بگیریدش؟
یه ابزار جدید که بهتون اجازه میده دقیقا زمانی که دولت چین وبسایتها را بلاک میکنه، پیدا کنید. (دوستان اگه نمونه وطنی این رو ساختید خبر بدید.) این عکس مربوط به زمان بلاک شدن ابزارهای هوش مصنوعی در چین هستش.
اپیزود ۱۵ پادکست «رختکن بازندهها» چند روز پیش منتشر شد. مثل بقیه اپیزودها خیلی خوب بود. بازنده این قسمت فرشته کسرایی بود و داستان ایشون از مدیر منابع انسانی بودن در شرکتی که یه نفر توش در داستانهای me too، گند کارهاش در اومده بود و ایشون هم به همین دلیل درگیر ماجرا شده بود…
چیزای زیادی برای یادگرفتن توی این اپیزود بود، ولی برای من، سه تا نکته خیلی خوب داشت:
یک. مسئولیت پذیری… پدیدهای که احساس میکنم باید بیشتر از اینها درگیرش باشیم.
دو. «هر وقت داشتی میرفتی یهو جا پارک دیدی و هَوَسی شدی، نرو توش.»
سه. درک ما از حس و حال و تجربه بقیه از شرایط و زندگی و اتفاقات (حتی مشترک) به شدت ناچیزه. این ندونستن وقتی هست (و همیشه) یه مصیبته، وقتی هست و فکر میکنیم (یا مطمئنیم) نیست، هزاران مصیبت.
برید گوش کنید، بعد میفهمید چی میگم.
رسیدیم به انتهای شماره ۴۹. مرسی که تا اینجا اومدید!
طبق روال همیشه بگم اگر چیزی پیدا کردید یا تولید کردید (محتوا یا محصول یا هرچی) که فکر میکنید برای مخاطبین بهروزنامه مفیده، بهم پیام بدید. مطمئنم خودتون راهش رو پیدا میکنید. (اگه پیدا نکردید، بیاید دایرکت اینستاگرام! راستی، اپ ساباستک هم دایرکت داره!)
کنجکاو بمونید.
تا پست بعد؛
بهروز
زاکربرگ خواسته توی تولید گجتهایی که اونقد گرونن که هیشکی نمیتونه بخره از اپل کم نیاورده باشه!
ایول عالی بود، بعدا در مورد NotebookLM بیشتر کار کن ،بفمیم چیه دقیقا