سلام!
خوبید؟ دوباره پنج شنبه است و من با یه بهروزنامه دیگه اومدم خدمتتون. این شماره یکم از شمارههای اخیر کوتاهتره و متاسفانه بخش تحلیلی نداره. برید پایین، توضیح میدم چرا؛ ولی بجاش سعی کردم خبر ایلان ماسک و توییتر رو یکم بیشتر از معمول بازش کنم که یکم قضیه جبران بشه.
از زمانی که من با کنکور درگیر بودم خیلی گذشته (بله). یادمه اون موقعها کتابهای گاج خیلی پرطرفدار بودن (هنوز هستن!؟) و شعارشون [تو] این [مایه] بود:
بجای اینکه چندین کتاب بخوانید، کتابهای گاج را چندین بار بخوانید!
الان این هفته چون بخش تحلیلی نداریم، این جمله راجع به بهروزنامه هم صدق میکینه؛ شمارههای قبل رو چندبار بخونید 😁
در ضمن، بخش محتوای فارسی این هفته برای من که خیلی جذاب بود، امیدوارم شما هم لذتش رو ببرید.
مرسی که هستید و بهروزنامه میخونید و با دوستانتون به اشتراک میذاریدش.
نظری، انتقادی، پیشنهادی چیزی هم داشتید یا کامنت بذارید، یا همین ایمیل رو ریپلای کنید؛ یا اینجاها میتونید پیدام کنید:
اینستاگرام | توییتر | کلابهاوس | ریکام
بخش ۱ - اخبار هفتهای که گذشت
توییتر، ایلان ماسک و دکمه ویرایش (Edit) توییت
یکشنبه ای که گذشت، ایلان ماسک فقط یکی از کاربرهای پرطرفدار توییتر بود؛ دوشنبه که شد، فهمیدیم در یک ماه گذشته، ایشون تبدیل به بزرگترین سهامدار (شخصی) این کمپانی تبدیل شده. سه شنبه هم مدیر عامل توییتر، پاراگ آگراوال، اعلام کرد که ایلان ماسک الان عضو هیئت مدیره توییتره!
ایشون دوشنبه که فرم افشای سهام خودش رو برای کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا پر کرده بود، از فرم 13G استفاده کرده بود که برای سرمایه گذاران غیرفعال هستش (یعنی فقط سهام داره، قرار نیست در آینده توییتر خیلی دخیل باشه)، اما سه شنبه با تغییر فرم به فرم 13D که مربوط به سرمایه گذاران فعال هست، نشون داد که قراره در مسیر و آینده توییتر فعال و تاثیرگذار باشه (منبع).
ایلان ماسک که الان ۹/۱ درصد از سهام توییتر رو در اختیار داره (اول اعلام شده بود ۹/۲ درصد)، با عضویت در هیئت مدیره توییتر امکان تصاحب توییتر رو از دست داد (چون اعضای هیئت مدیره نمیتونن بیشتر از ۱۴/۹ درصد سهام توییتر داشته باشن)، اما با تغییر نوع درگیریش با توییتر (از غیرفعال به فعال) میشه منتظر تاثیرات ایلان ماسک روی توییتر باشیم.
ماسک که خیلی شوخ طبعانه، اولین توییتش بعد از عضویت در هیئت مدیره توییتر «oh hi lol» بود، قبلا نشون داده که رابطه خوبی با مدیران توییتر داره. این دفعه هم بعد از توییتهای اولش، یه نظرسنجی گذاشت که «دکمه ویرایش توییت میخواین؟»
نکته ماجرا اینه که دکمه ویرایش برای توییتر از اون بحثهاییه که بین کاربران توییتر خیلی داغه و توییتر تا قبل از اومدن ماسک فقط با این موضوع شوخی میکرد… حتی وقتی روی اول آپریل اکانت رسمی توییتر اعلام کرد که داریم روی دکمه ویرایش کار میکنیم، بیشتر کاربران اون رو دروغ اول آپریل (دروغ سیزده خودمون) برداشت کردن، اما بعد از نظرسنجی ماسک، توییتر اعلام کرد که میخوان این امکان رو کمکم در اختیار کاربران توییتر قرار بدن — با چشمک هم گفته بودن که ایده این ماجرا از «یک نظرسنجی» نمیاد… ولی قسمت خیلی جالب ماجرا اینجاست که حتی مدیرعامل توییتر، بعد از توییت ایلان ماسک، با نقل کردن این توییت، این رو توییت کرده بود:
پیامدهای این نظرسنجی مهم خواهد بود. لطفا با دقت رای دهید.
درسته که احتمالا ایجاد و تست این قابلیت همه تاثیر ایلان ماسک نیست، اما اتفاقات این چنینی نشون میده که تاثیر ایلان ماسک روی توییتر و تصمیم گیریها در توییتر میتونه خیلی زیاد باشه… در حدی که حتی ممکنه نذاره مدیرعامل شرکت درست حسابی کار خودش رو بکنه، چون یه عضو هیئت مدیره داره که تاثیر عمومیش از خودش بیشتره…
خلاصه بقیه اخبار
واتساپ اعلام کرده که در حال حاضر کاربرانش روزانه ۷ میلیارد پیام صوتی میفرستند. برای اینکه عدد رو بهتر درک کنیم، خوبه بدونیم که تعداد SMS های ارسالی در جهان در اوج خودش تقریبا ۲۰ میلیارد پیام متنی بود و واتساپ در سال ۲۰۲۰ اعلام کرده بود که در روز ۱۰۰ میلیارد پیام جابهجا میکنه (منبع).
اوپنسی (OpenSea)، بزرگترین بازار NFT در حال حاضر، در نسخه بتای خودش پشتیبانی از معاملات NFT های روی بلاکچین سولانا (Solana) رو اضافه کرده. در حال حاضر یه چیزی حدود ۸۶۵ هزار NFT روی سولانا مینت شده (منبع).
متا ظاهرا برنامههایی ارائه کرده در راستای اضافه کردن توکنهای اجتماعی، خدمت ارائه وام و یک ارز دیجیتال «غیر بلاکچینی» که بین کارمندان متا به Zuck Bucks معروف شده (منبع).
گوگل قصد داره که اپهایی که از API هایی اندرویدی با عمر بیش از ۲ سال استفاده میکنن از روی پلیاستور مخفی یا کلا حذف کنه. قراره این کار رو از اول نوامبر امسال شروع کنه (منبع).
بخش ۲ - تحلیلی
کارهای اجباری و غیرمترقبه
این هفته، بخش تحلیلی متاسفانه به موقع آماده نشد. یکی از دلایل اصلیش هم این بود:
کار اجباری وسط روز ایندفعه دکتر چشم و چکآپ و اینا بود که یه بخش غیر مترقبه هم داشت: قطرهای که باعث خیلی بازشدن مردمک چشم برای عکس برداری از شبکیه چشم (retina) (فکر کنم البته) میشه…
خلاصه که بعد از این قطره و عکس برداری، تقریبا ۵-۶ ساعت طول میکشه که چشم به حالت طبیعی برگرده و توی این مدت بخاطر گشادیسم مردمک چشم، نور ورودی به چشم خیلی زیاده و انگار همش زل زدی به خورشید… خلاصه درست حسابی چیزی نمیبینی؛ اسکرین لپتاپ و موبایل و اینا که دیگه هیچی… تعطیل!
این قضیه باعث شد که بنده نتونم بخش تحلیلی این هفته رو تموم کنم؛ نصفه هم که خب نمیشد! امیدوارم هفته بعد اوضاع مرتب باشه و این بخش پرطرفدار بهروزنامه برگرده بیاد سرجاش.
درضمن، این از مشکلات یه نفری کار کردن و تولید محتوا هم هست که خب کمتر به چشم میاد.
بخش ۳ - اپها و سرویسها
توییتر داره کار روی قابلیت پست مقاله (Article) رو ادامه میده (لینک) و همینطور روی قابلیت همکاری (Collab) در توییتها کار میکنه (لینک)
توییتر داره یه فرمت جدید برای توییتهای تبلیغاتی رو هم تست میکنه. (مثال)
اینستاگرام داره روی امکان قراردادن بیشتر از یک لینک در پروفایل کار (لینک) و ظاهری جدید برای دکمه های پروفایل (لینک) کار میکنه
اپلیکیشن BeReal (واقعی باش!) اخیرا خیلی پرطرفدار شده. ایده جالبیه، من دارم تست میکنمش (نسخه آیاواس و اندروید هم داره)
این اپلیکیشن روزی یه بار، یه نوتیفیکیشن بهتون میده که بهتون ۲ دقیقه فرصت میده که یدونه عکس بگیرید و پست کنید. نکته اینه وقتی با دوربین پشت گوشی عکس میگیرید، با دوربین جلوی گوشی هم از خودتون عکس میگیره… این قراره که شما رو در حالت واقعی نشون بده، نه حالتهای ساختگی و عکسهای کلی ویرایش شده که توی شبکههای اجتماعی میبینید… خلاصه باحاله؛ امتحان کنید. میتونید من رو هم به لیست دوستاتون اضافه کنید.
بخش ۴ - کوتاه و جالب از گوشههای اینترنت
لیست شاخص «قدرت پاسپورتها» در سال ۲۰۲۲ (لینک)
حتی والت دیزنی هم اجزایی با قابلیت استفاده مجدد تولید میکنه! (لینک)
ژانر جدید عکاسی در خیابانهای نیویورک: صفحه گوشی ملتی که در حال پیام دادن/خوندن هستن (لینک)
بخش ۵ - محتوای فارسی
به لطف دو سال اخیر و ویروس کرونا، همه ما یه چیزایی راجع به ویروس و بیماریهای ویروسی و اینا شنیدیم و تجربه کردیم. اما دنیای ویروسها خیلی بزرگتر و پیچیده تر از چیزیه که فکر میکنیم. راستش این موضوع خیلی که نه، کاملا از حوزه تخصصی من خارج هستش، ولی عباس سیدین در دو قسمت از پادکست پرسه (اینستاگرام/توییتر)، خیلی خوب و جذاب درباره دنیای ویروسها، این همراهان همیشگی ما کلی توضیح میده.
من واقعا از شنیدنش هم خیلی چیزها یادگرفتم، هم خیلی لذت بردم. پیشنهاد میکنم شما هم گوش کنید.
خب، اینم از شماره نهم.
مرسی که با بهروزنامه همراه هستید. اگر اون رو با دوستانتون به اشتراک بذارید هم که عالی میشه.
تا هفته بعد!
بهروز