سلام!
خوبید؟ خب این هفته دوباره بخش تحلیلی نداریم چون بچهداری اجازه نداد. احتمالا بجاش در طول هفته آینده، یه پست آموزشی مینویسم و میرسم خدمتتون.
در ضمن، اگر هنوز NFT یادگاریتون رو نگرفتید، برید اینجا رو بخونید و یادگاریتون رو بگیرید. (تعدادش رو از ۹ تا افزایش دادم تا به تقاضا رو ساپورت کنه! 😁)
مرسی که هستید و حمایت میکنید.
اگر خواستید بترکونید و بیشتر حمایت کنید، بهروزنامه رو با یه نفر دیگه معرفی کنید و بهش توضیح بدید چرا میخونیدش و اینکه چطوری میتونه مشترک بشه. همین.
نظری، انتقادی، پیشنهادی چیزی هم داشتید یا کامنت بذارید، یا همین ایمیل رو ریپلای کنید؛ یا اینجاها میتونید پیدام کنید:
اینستاگرام | توییتر | کلابهاوس | ریکام
در ضمن، ایمیل من اخیر یکم مشکل داشته، اگر ایمیلی زدید و جواب ندادم، به دستم نرسیده. لطفا دوباره ایمیل بزنید.
ممنون.
آپگرید و «ادغام» شبکه اتریوم بالاخره این تابستون [احتمالا] اتفاق بیوفته
وسط این بازار قرمز و رکود و سقوط و اینا، یکی از مهمترین اتفاقات دنیای کریپتو که مدت طولانی هستش که قراره اتفاق بیوفته و هی تاخیر میخوره، یعنی «ادغام» شبکه اتریوم یا همون «اتریوم ۲ یا ETH2»، به گفته ویتالیک بوترین یکی از موسسان اتریوم، احتمالا این تابستون (در ماه آگوست) اتفاق بیوفته. (منبع)
این کار شبکه اتریوم رو از مکانیسم اجماع (consensus mechanism) فعلی که «اثبات کار یا Proof of Work» هستش به سیستم «اثبات سهام یا Proof of Stake» منتقل میکنه که شبکه رو تا ۹۹ درصد کارآمدتر کرده و امنیت و سرعت پردازش رو بیشتر میکنه. این ادغام سالهاست که در دست توسعه و آزمایش هستش و بارها به تعویق افتاده… (این دفعه هم بعید نیست به تعویق بیوفته… ولی خب!)
چی قراره «ادغام» بشه؟ شبکه اصلی اتریوم با زنجیره بیکِن (Beacon Chain) که از سال ۲۰۲۰ در حال استفاده است و الان دهها میلیون اتر توش استیک (Stake) شده.
شبکه اصلی اتریوم چی میشه؟ کمکم با کمتر شدن ارزش ماینینگ (mining) و سختتر شدنش که بهش اصطلاحا میگن «بمب سختی یا difficulty bomb»، ماینر ها رو ترغیب میکنه که برن رو سیستم جدید استیکینگ.
چرا این قضیه مهمه؟ شبکه اتریوم و قراردادهای هوشمندش (smart contracts) زیرساخت خیلی چیزها هستن؛ از امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) تا NFT هایی مثل میمونهای خستهی Bored Ape Yacht Club و غیره… همین پرطرفدار بودن قراردادهای هوشمند اتریوم باعث شده که شبکه به شدت شلوغ بشه و در نتیجه هزینه تراکنشها بالا و سرعت اونها پایین باشه و این باعث بشه اتریوم توسط رقباش مثل سولانا (Solana) و آوالانچ (Avalanche) تحت فشار قرار بگیره. این ادغام باعث میشه اتریوم (به عنوان دومین ارز دیجیتال بزرگ دنیا از لحاظ market cap بعد از بیتکوین) مزیت رقابتیش رو دوباره به دست بیاره.
بازگشت کریپتویی آدام نیومن
آدام نیومن (Adam Neumann) موسس کمپانی WeWork که فضای کار اشتراکی ارائه میداد رو یادتونه؟ (داستان WeWork کلا داستان جالبیه که اپل ازش یک سریال هم ساخته به اسم WeCrashed، اگه تونستید ببینید.)
الان آدام نیومن و همسرش برگشتن و یه شرکت ثبت کردن در مرز کریپتو و طرفداری از محیط زیست به اسم FlowCarbon و تا الان ۷۰ میلیون دلار سرمایه جذب کردن!
خلاصه ماجرا: گرمایش کره زمین داره بیشتر و بیشتر میشه خیلی از کسانی که دارن روی کنترل این اتفاق و بهتر کردن اوضاع کار میکنن، اونقدری که باید حمایت مالی نمیشن. برای همین، یه بازار ساخته شده به عنوان بازار اعتبارات کربن و به این شکل کار میکنه که هربار که یه شرکت ۱ تن کربن رو از جو حذف میکنه، یه واحد credit یا اعتبار کربن میگیره. بعد شرکتهای مختلف میتونن بیان اون اعتبار رو بخرن و کربنی که تولید کردن رو جبران کنن. این یکی از روشهایی هستش که شرکتها ردپای کربن خودشون رو کاهش میدن و قوانین مربوطه رو رعایت میکنن.
ولی خب این بازار، بازار پیچیده و در دسترسی نیست…
این کمپانی جدید آقای نیومن یعنی FlowCarbon میاد این اعتبارها رو توکن میکنه و میذاره که هرکی خواست بتونه بیاد بخره؛ من، شما، اپل، بقال سر کوچه یا هرکی… اینجوری بازار در دسترس تر و شفاف تر مییشه [احتمالا]!
یکی از انتقادهای شدید به کریپتو تاثیرات زیست محیطی اون هستش. به نظرم خوبه که یه سری پروژه کریپتویی که تاثیر مثبت زیست محیطی دارن هم شکل بگیرن.
درضمن، این ایده جدید نیست، ولی ایده خوبیه… ولی خب آدام نیومن برای من خیلی چهره جذابی نیست… فعلا صبر میکنیم ببینیم چی میشه.
جریمه ۱۵۰ میلیون دلاری برای توییر به دلیل استفاده از اطلاعات کاربران برای تبلیغات بدون اجازه آنها (اطلاعات خصوصی که برای احراز هویت دو مرحلهای استفاده میکرده). (منبع)
جک دورسی (یکی از موسسان و مدیرعامل سابق توییتر) از هیئت مدیره توییتر استعفا داد. (منبع)
پیتر تیل هم بعد از ۱۷ سال از هیئت مدیره متا (فیسبوک) جدا شد. تیل در سال ۲۰۰۵ با سرمایه گذاری ۵۰۰ هزار دلاری عضو هیئت مدیره فیسبوک شده بود. متا این جدایی رو در فوریه ۲۰۲۲ اعلام کرده بود. (منبع)
کمپانی DuckDuckGo یافتههای یک محقق امنیت رو که ادعا کرده بود که «مرورگر DuckDuckGo به بعضی از tracker های مایکروسافت روی وبسایتهای دیگه اجازه ردیابی کاربران رو میده» تایید کرد. (منبع)
«داک داک گو» صاحب یک موتور جستجوی معروف با همین اسم هستش که تمرکزش حفظ حریم خصوصی کاربران هستش. این اجازه برای ردیابی توسط ردیابهای مایکروسافت هم ظاهرا عمدی و طبق یک قرداد برای نتایج مشترک جستجو بین دو شرکت بوده.
ولی خب یکم ضایع است دیگه! DDG کل حرفش حریم خصوصی بود؛ قرار بود همین کارها رو نکنه…
مارتین شکرلی (Martin Shkreli) از زندان آزاد شده و زده تو کار وب۳ و کریپتو! (لینک)
اینستاگرام ممکنه طراحی پروفایلها رو از tab به منوی drop-down تغییر بده (لینک)
اینستاگرام کماکان داره روی امکان بازنشر (repost) کار میکنه (لینک)
توییتر کماکان داره روی امکان ویرایش توییتها کار میکنه (لینک)
توییتر داره روی امکان همکاری (Co-tweeting) در توییت کار میکنه (لینک؛ لینک)
اسنپچت داره روی استیکر «سوال پرسیدن» کار میکنه (لینک)
شاخص آزادی اقتصادی ۲۰۲۲ (لینک)
رتبههای اول تا سوم: سنگاپور، سوییس، ایرلند
رتبه ۲۴ و ۲۵: بریتانیا و آمریکا
رتبه ۱۵۸: چین
رتبه ۱۷۰: ایران
امارات متحده عربی آزاد ترین کشور اقتصادی منطقه، رتبه جهانی ۳۳
رتبه آخر (۱۷۷): کره شمالی
سونی تا الان تقریبا ۲۰ میلیون دستگاه پلیاستیشن ۵ فروخته (لینک)
افت شاخص قیمت رولکسهای دست دوم (لینک)
اگر با بازار ساعتهای لوکس آشنا باشید، این خیلی جالبه.
گزارش نیلسن از بازار تلویزیون و video streaming در آمریکا (لینک)
متوسط پخش محتوای استریمینگ در هفته
در فوریه ۲۰۲۱: ۱۴۳/۲ میلیارد دقیقه (میشه بیش از ۲۷۲ هزار سال در یک هفته)
در فوریه ۲۰۲۲: ۱۶۹/۴ میلیارد دقیقه (میشه بیش از ۳۲۲ هزار سال در یک هفته)
در کنفرانس VeeCon که Gary Vaynerchuk اون رو برگزار میکنه (برای دارندگان NFT های VeeFriends)، برای ناشناس موندن یکی از اعضای پنل، این کار رو کردن 🤣
محتوای فارسی این هفته، یه اپیزود از پادکست داکس هستش که من تازه شروع به شنیدنش کردم، ولی برام خیلی جذاب بوده؛ مخصوصا این اپیزودش: دردسرهای مد.
مد و صنعت پوشاک از موضوعات مورد علاقه من بوده و هست؛ راجع به مشکلاتی که ایجاد میکنه، مخصوصا مد سریع (fast fashion) هم قبلا مقداری خونده (و البته) شنیده بودم (اینجا).
ولی توی این اپیزود، پیمان بشردوست خیلی خوب این داستان رو توضیح میده. پیشنهاد میکنم بشوید.
لینکها: کستباکس | اپل پادکست | گوگل پادکست | اسپاتیفای
خب، اینم از شماره سیزدهم.
اگه تا اینجا اومدید و خیلی بهروزنامه رو دوست داشتید، میتونید منو یه قهوه مهمون کنید!
تا شماره بعد!
بهروز
این قسمت عالی بود بهروز جان خسته نباشی