سلام!
خوبید؟ خیلی هیجان زده ام که بهروزنامه دو رقمی شد. مرسی که تا الان بودین و خوندین و حمایت کردین؛ و مرسی که ادامه میدین.
یه یادگاری به صورت NFT آماده کردم، اگر به این ایمیل با یک آدرس اتریوم جواب بدین، براتون میفرستمش.
مرسی که هستید و بهروزنامه میخونید و با دوستانتون به اشتراک میذاریدش.
نظری، انتقادی، پیشنهادی چیزی هم داشتید یا کامنت بذارید، یا همین ایمیل رو ریپلای کنید؛ یا اینجاها میتونید پیدام کنید:
اینستاگرام | توییتر | کلابهاوس | ریکام
اینم یه سورپرایز برای این شماره:
جلسه یازدهم کنفرانس TED2022 که در چند روز اخیر در حال برگزاری بود رو اینجا ببینید.
من هنوز ندیدمش، ولی یه مصاحبه با ایلان ماسک هم داره که زمان شروعش ۱:۳۵:۳۰
ارزش در سرعت دسترسی به اطلاعات انحصاری — تقریبا Insider Trading
یه فرد [فعلا] ناشناس رفته یه مشت توکن کریپتو گرفته به ارزش تقریبا ۴۰۰ هزار دلار، به طور اتفاقی (!)، کمتر از ۲۴ ساعت بعد، کوینبیس یه پست تو وبلاگشون منتشر کرده که قراره تعدادی توکن جدید روی کوینبیس لیست بشه… دوباره به طور اتفاقی (!) از اون توکنهایی که اون دوست ناشناس خریده، ۶ تاشون تو پست کوینبیس بودن…
قیمت اون ۶ تا توکن بعد از پست کوینبیس به طور متوسط ۴۲ درصد افزایش پیدا کرده. (منبع؛ منبع)
سهم ۴۷/۵ درصدی متا از تراکنشهای Horizon Worlds
متا (فیسبوک سابق) دوشنبه اعلام کرد که قراره به سازندگان محتوا در اپلیکیشن Horizon Worlds که در حال حاضر یک اپ واقعیت مجازی (VR) هست اجازه بده که آیتمهای درون-برنامهای به بقیه کاربران بفروشن — سهم متا از هر تراکنش: ۴۷/۵ درصد! (منبع)
این خبر واکنش منفی شدیدی رو در توییتر در پی داشت. با توجه به اینکه متا (از وقتی که هنوز فیسبوک) بود، یکی از منتقدین جدی اپل و سهم ۳۰ درصدی اون از تراکنشهای اپ استور بود، خیلی از کاربران توییتر و همینطور سخنگوی اپل، این حرکت متا رو ریاکارانه دونستن (منبع). این در جایی هستش که پلتفرمهای دیگه برای تراکنشهای NFT مثل OpenSea و LooksRare تقریبا ۲ یا ۲/۵ درصد کمسیون میگیرن!
ایلان ماسک پیشنهاد داده که کلا توییتر رو بخره؛ هر سهم رو ۵۴ دلار و ۲۰ سنت؛ ارزش توییتر اینجوری میشه ۴۳ میلیارد دلار. ارزش سهام توییتر بعد از اعلام این خبر ۱۰ درصد رشد کرد (منبع)
عده ای از سهامداران توییتر از ایلان ماسک به اتهام تاخیر عمدی در اعلام خرید سهام توییتر به کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) آمریکا شکایت کردن. ادعای اونها اینه که ایلان ماسک با تاخیر در این کار، باعث شده اون نتونن از رشد قیمت سهام توییتر به اندازه کافی استفاده کنن و سود ببرن! علاوه بر اون، این کار به ماسک امکان این رو داده که بتونه کمکم و در قیمت پایینتر سهام توییتر رو بخره (منبع)
بیش از ۵ سال زندان و ۱۰۰ هزار دلار جریمه برای ویرجیل گریفیث، توسعه دهنده اتریوم، به جرم کمک به کره شمالی برای دور زدن تحریمهای بین المللی از طریق کریپتو. گریفیث قبلا به توطئه برای نقض تحریمهای بین المللی و حضور در یک کنفرانس کریپتوکارنسی در پیونگ یانگ در سال ۲۰۱۹ اعتراف کرده بود (منبع).
سینا استوی که NFT اولین توییت تاریخ از جک دورسی رو پارسال به ۲/۹ میلیون دلار خریده بود، لیست کرده برای فروش… فعلا بالاترین پیشنهاد تقریبا ۱۰ هزار دلار (۳/۴ اتر در حال حاضر) هستش.
این توییت کویندسک هم در رابطه با ماجرا جالبه: «سینا استوی که بیشتر برای خرید (و اخیرا حراج) NFT اولین توییت جک دورسی مشهور است، پس از دو سرمایه گذاری شکست خورده در حوزه کریپتو و ۹ ماه زندان، در حال تلاش برای بازگشت است. او از همان سرمایه گذاران قبلی میخواد که دوباره به او اعتماد کنن!»
منابع خبری از عینکهای واقعیت افزوده (AR) متا که نیازی به گوشی نداره و مستقل کار میکنه خبر میدن. نسخه اول با اسم پروژه Nazare و نسخه ارزونترش به اسم پروژه Hypernova در سال ۲۰۲۴؛ نسخه دو Nazare در سال ۲۰۲۶ و نسخه سه در سال ۲۰۲۸ قراره که به بازار بیان (لینک)
ویراستارهای ویکیپدیا با ۲۳۲ رای موافق در برابر ۹۴ رای مخالف از بنیاد ویکیمدیا درخواست کردن که از پذیرش کمکهای کریپتویی خودداری کنه؛ این بنیاد از نظر قانونی ملزم به اجرای این پیشنهاد نیست (منبع).
گوگل خیلی بدون سر و صدا اپلیکیشن «سوییچ به اندروید» رو روی اپ استور اپل به صورت اپلیکیشن «لیست نشده» قرار داد (لینک)
مرسدس بنز Vision EQXX؛ بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر با یک شارژ (لینک)
چیزهایی که از انتشار ۹ شماره اول بهروزنامه یاد گرفتم
این دهمین شماره بهروزنامه است. توی این ۱۱ هفته که پنجشنبهها میومدم اینباکستون (یه هفته مرخصی بودم و بهروزنامه ارسال نشد)، علاوه بر اینکه از این کار خیلی لذت بردم و خوشحالم که این کار رو شروع کردم، یه سری چیز هم یادگرفتم (یا بهم یادآوری شد) که گفتم امروز اینجا به مناسبت دو رقمی شدن، با شما به اشتراک بذارم، امیدوارم مفید باشه — مخصوصا اگر محتوا تولید میکنید یا دوست دارید که تولید کنید؛ دوباره مخصوصا اگر تصمیم گرفتید خبرنامه منتشر کنید!
یک) یه کار معمولی انجام شده بهتر از یک کار perfect ولی انجام نشده است
من تولید محتوا رو فکر میکنم سال ۲۰۰۸ اینا شروع کردم و تمرکزم از همون اول روی نوشتن و بیشتر به زبان انگلیسی بود. تو همه این سالها همیشه یه چیزایی نوشتم. اونقدری که باید و شاید مرتب نبوده، ولی بوده.
وقتی به لطف کلابهاوس و دوستانی که اونجا باهاشون آشنا شدم (اون اوایل که خلوت بود و کمتر زرد بود)، به تولید محتوای فارسی رو آوردم، تصمیم گرفتم که ادامهاش بدم چون احساس کردم فضا برای رشد وجود داره. از اونجایی که با خبرنامه رابطه خوبی داشتم و تجربه چندین سال ارسال مرتب پالس رو داشتم، تصمیم گرفتم همون مسیر رو ادامه بدم.
اوایل یکم دست دست کردم، بعد دیدم سرویسهای خبرنامه ایمیلی فارسی رو پشتیبانی نمیکنن (نوشتن راست به چپ رو در واقع)؛ و این باعث شد برای مدتی بیخیال بشم. ولی وقتی ساباستک شروع به پشتیبانی از فارسی کرد، سریع دست به کار شدم و شروع کردم به ارسال بهروزنامه. نوشتم و پست کردم. شاید حتی مرور درست حسابی هم نمیکردم پستهای اول رو.
راجع به این که «قصد دارم» خبرنامه منتشر کنم توییت میکردم و امکان مشترک شدن رو به خبرنامه ای که حتی اسم درست حسابی هم نداشت ایجاد کرده بودم. چندتا از دوستان هم مشترک شده بودن، ولی تا اولین شماره منتشر شد، سرعت رشد بهروزنامه خیلی افزایش پیدا کرد. با اینکه بینقص نبود (هنوزم نیست، هیچوقت هم نخواهد بود)، ولی از هیچی بهتر بود… من هم سعی کردم هر شماره بهترش کنم.
من منتظر نشدم ساباستک پشتیبانی از فونت مورد علاقهام رو اضافه کنه تا بهروزنامه اون شکلی بشه که میخوام بعد منتشرش کنم؛ وقتی که حداقل لازم برای ارسالش فراهم شد، شروعش کردم.
فکر میکنم منتظر شدن برای شرایط بدون نقص (perfect) برای شروع از بزرگترین اشتباهاته؛ شروع کردن خیلی مهمه.
دو) علاقه شدید به موضوع
خطاب به خودم: موضوعی رو انتخاب کن که خیلی خیلی بهش علاقه داری وگرنه خسته میشی! تولید محتوا (مخصوصا خبرنامه نوشتن) یه کار وقتگیره که باید برای یک مدت طولانی انجام بدی تا بتونی نتیجهای که ازش میخوای رو بدست بیاری (مثل تقریبا هر کار دیگهای که بخوای ازش نتیجه بگیری!) برای همین، اگر به موضوعی که داری راجع بهش محتوا تولید میکنی خیلی خیلی علاقه نداشته باشی، بعد از یه مدت نتیجه نگرفتن دلسرد میشی و بیخیالش میشی.
موضوع خبرنامه (یا هرجور تولید محتوا) باید یه جوری باشه که با کمترین مقاومت بتونی پیگیریش کنی و از درگیری باهاش لذت ببری.
اگر پیدا کردن یک موضوع که به طور مرتب راجع بهش میخوای محتوا تولید کنی سخته، چندتا موضوع رو باهم مخلوط کن و بهم ربط بده… مثلا راجع به تکنولوژی و رسانه و کریپتو بنویس. شاید اگر فقط راجع به کریپتو بود، برام خسته کننده میشد! ولی الان میتونم بین این موضوعات مانور بدم و برای خودم بهروزنامه رو جالب نگه دارم.
سه) بازخورد بخواه، بگیر، ولی…
بازخورد خیلی مهمه. ایمیلهایی که میزنین، کامنتهایی که میدین، پیامهایی که در جاهای مختلف میفرستین، نظرخواهیهایی که جواب میدین خیلی خیلی برای من مهمه و جذاب. واقعا ممنونم که وقت میذارید و نظراتتون رو بهم میگید.
یه نکتهای که توی بازخورد گرفتن من یاد گرفتم اینه که بازخورد رو بگیرم، ولی لازم نیست به همه بازخوردها عمل کنم. اگر قرار باشه که به همه بازخوردها عمل کنم، بهروزنامه دیگه بهروزنامه نمیمونه… شاید یه درخواست، یه مخاطب رو خوشحال کنه، ولی ۵۰ تا مخاطب رو ناراحت… برای همین نمیشه به همه بازخوردها عمل کرد؛ ولی به نظرم باید همه رو شنید.
چهار) فرض کردن جواب نمیده، باید امتحان کرد
امتحان کردن چیزهای مختلف وقتی داری محتوا تولید میکنی از مهمترین کارهاست. ما خیلی وقتا فرض میکنیم و براساس فرضیاتمون تصمیم میگیریم و کمتر به این فکر میکنیم که شاید فرض ما درست نباشه. این برای تولید محتوا هم صادقه.
مثلا نمونهاش برای من این بود که فرض میکردم محتوای بلند خونده نمیشه و طرفدار نداره و سعی میکردم همه چیز رو بولت پوینتی و کوتاه بگم، ولی بازخوردها نشون داد که اتفاقا محتوای بلند و عمیقتر، پرطرفدارتر هم هست!
پنج) مواجه شدن با Curse of Knowledge
هرکدوم از ما، در یک سری زمینهها بیشتر از متوسط جامعه میدونیم، معمولا چون بیشتر وقت براش صرف کردیم… و خیلی وقتا، این مطلب رو یادمون میره. یعنی مثلا وقتی داریم یه چیزی رو برای یکی توضیح میدیم، فرض میکنیم که یه سری از نکات [به نظر ما] پایهای رو، مخاطب هم میدونه… ولی معمولا اینطور نیست، حتی اگر در یک فضای حرفهای یا آکادمیک باشیم.
برای همین بد نیست که وقتی محتوا تولید میکنیم، مبنا رو جوری قرار بدیم که مخاطب بتونه درکش کنه.
این برای من و بهروزنامه وقتی اتفاق افتاد که بعضی از دوستانی که خبرنامه رو میخونن به من ایمیل میزدن که فلان چیز رو میشه بیشتر توضیح بدید… قبل از ایمیلها، من فکر میکردم به سادهترین شکل ممکن همهچی رو توضیح دادم… ولی انگار اینطوری نبود!
این البته یه bias معروفه به اسم Curse of Knowledge یا نفرین یا مصیبت دانش که میتونید راجع بهش بیشتر بخونید.
شش) بخواه تا اتفاق بیوفته
یکی دیگه از نکاتی که من هم با انتشار بهروزنامه و هم چندین سال کار کردن رو پالس تجربه کردم اینه که مخاطب معمولا دوست داره پشتیبانی و کمک کنه، ولی خیلی وقتها نمیدونه چطوری میتونه این کار رو انجام بده.
من قبلا سعی میکردم منتظر بشم تا یکی خبرنامهام رو به اشتراک بذاره یا براش فیدبک بفرسته، ولی این اتفاق کمتر میوفتاد. وقتی از مخاطبانم خواستم و براشون توضیح دادم که این کار میتونه خیلی به من کمک کنه، این اتفاق به مراتب بیشتر رخ داد.
نمیشه از بقیه انتظار داشت ذهن ما رو بخونن و کاری که میخوایم رو انجام بدن… باید خواست.
یه چیز دیگه هم که از نوشتن بهروزنامه یادنگرفتم، ولی سعی کردم توش پیادهسازی کنم این بود که: همیشه سعی کنم یکم تنوع ایجاد کنم؛ به یه شکلی.
مخاطب به مباحث آشنا و تکرار زمان انتشار عادت میکنه و براشون برمیگرده، ولی هر از چندگاهی، یه تنوع ریز، یه سورپرایز جزئی میتونه هیجان ماجرا رو بیشتر کنه و باعث خسته نشدن مخاطب بکنه.
امیدوارم براتون مفید واقع شده باشه.
کلابهاوس رسما اتاقهای بازی (لینک) و حالت تیره یا همون Dark Mode (لینک) رو معرفی کرد.
قابلیت عکس العمل نشون دادن به پیام ها به واتساپ اضافه میشه (لینک)
واتساپ دوباره با خلاقیت ترکوند!
آیا قارچها زبان دارن؟ زبان قارچها، ناشی از فعالیتهای الکتریکی آنها (لینک)
گزارش آفکام (Ofcom — مرجع نظارتی و رقابتی دولت بریتانیا برای صنایع پخش، مخابرات و پست) از استفاده کودکان و بزرگسالان در استفاده از رسانه
گزارش اسنپچت از کاربران نوجوانش در ایالات متحده (لینک)
راجع به اپلیکیشن ریکام قبلا یکم اینجا نوشتم. علاوه بر اون، بالای همین ایمیل، مثل همه شمارههای قبل، یه لینک به صحفه خودم در ریکام هست که شاید دیده باشید.
ریکام یه سرویس صوت محوره؛ یه چیزی بین توییتر و کلابهاوس و پادکست… باید تجربهاش کنید. امروز در بخش محتوای فارسی، علاوه بر اپلیکیشن ریکام، میخوام یکی از فعالترین کاربرهاش که از بنیانگذارانش هم هست معرفی کنم: علی کیان.
علی در ریکام یه کامیونیتی خیلی خوب داره که من هم فالوش میکنم، هم از محتواش لذت میبرم:
اشتباهاتی که هنگام تحلیل و تفسیر و قضاوت در مورد رویدادها ما را به دام خود گرفتار می کنند.
پیشنهاد میکنم هم به ریکامهای علی گوش بدید، هم کلا ریکام رو دریابید؛ باحاله. منم هستم توش، و اینجا گاهی پست میذارم.
خب، اینم از شماره دهم.
مرسی که با بهروزنامه همراه هستید. اگر اون رو با دوستانتون به اشتراک بذارید هم که عالی میشه.
راستی، نظرتون راجع به تغییرات ظاهری بهروزنامه چیه؟
تا هفته بعد!
بهروز
اقاق خیلی ممنونم من همین الان ارتقا یافتم،توی این هفته نامه با ریکام اشنا شدم و وارد یه دنیایی دیگه شدم مرسی،
از وقتی باش ما اشنا شدم خیلی چیز یاد گرفتم،مرسی از زحمات شما