سلام! خوبید؟
سیستم بهروزنامه از پنجشنبهها، تبدیل شده به «شاید این جمعه بیاید!» ولی باز خوبیش اینه که این میاد!
چند ساعت پیش، خبر اومد که نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی در ایران برنده جایزه نوبل صلح ۲۰۲۳ شد… من هنوز نتونستم این خبر رو تو ذهنم پردازش کنم تا بتونم بگم نسبت بهش چه حسی دارم، فقط میدونم جای فعال حقوق بشر، زندان نیست. خوشحال از برد، متاثر از برد تو زندان، مبهوت از این همه… نمیدونم.
فقط امیدوارم یه روز خوب بیاد. همین.
این «بهروزنامه» است؛ یه خبرنامه ایمیلی که سعی میکنم هر هفته پنجشنبه منتشرش کنم. توش خلاصهای از اخبار دنیای تکنولوژی و رسانه و کریپتو رو بررسی میکنم و در کنارش به موضوعاتی که برام جالبه میپردازم. علاوه بر اون، محتواهایی که به نظرم جالب میاد رو با خوانندگانش به اشتراک میذارم.
بهروزنامه رایگان هستش، اما شما میتونید با خرید اشتراک از بهروزنامه و من حمایت کنید. بخشی از این درآمد صرف کمک به عدهای نیازمند (داخل ایران) و بخشی از اون هم برای بهتر کردن بهروزنامه هزینه میشه.
مثل همیشه، نظری، انتقادی، پیشنهادی چیزی داشتید یا کامنت بذارید، یا همین ایمیل رو ریپلای کنید؛ یا اینجاها میتونید پیدام کنید:
خلاصه رویداد Made by Google امسال:
پیکسل ۸ پرو با صفحه نمایش ۶/۷ اینچی LTPO، دوربین ۵۰ مگاپیکسلی، سنسورهای ۴۸ مگاپیکسلی برای اولتراواید و تله فوتو، سنسور دما و غیره… شروع قیمت از ۱۰۰۰ دلار (منبع)
پیکسل ۸ با صفحه ۶/۱ اینچی و ۱۲۰ هرتزی، دوربین ۵۰ مگاپیکسلی واید، ۱۲ مگاپیکسلی اولتراواید و باتری ۴۴۸۵ میلی آمپر ساعتی؛ قیمت از ۷۰۰ دلار (منبع)
پیکسل واچ ۲ با قابلیت شارژ سریع، باتری ۲۴ ساعته، چیپ ۴ هستهای، سنسور ضربان قلب بهتر و چیزای دیگه؛ شروع قیمت از ۳۵۰ دلار (منبع)
دستیار گوگل با بارد؛ نسخه جدید دستیار گوگل با قابلیتهای تولید کننده بارد مثل برنامه ریزی سفر و کپشن برای پستهای سوشال مدیا (منبع)
اپل iOS 17.0.3 و iPad OS 17.0.3 رو منتشر کرد که مشکل «گرم شدن بیش از انتظار آیفونها» — گاها داغ شدن آیفونها — رو قراره حل کنه (منبع)
توییتر (اکس) شروع کرده به حذف کردن تیتر لینکهای پست شده در این پلتفرم و فقط عکس رو نشون میده! از تغییرات بیخودی که ایلان ماسک آگوست امسال وعدهاش رو داده بود! (منبع)
پیشنهاد متا به اتحادیه اروپا: اشتراک ۱۰ یورویی برای ندیدن تبلیغات در اینستاگرام و فیسبوک برای کاربران روی دسکتاپ (منبع)
احتمال بالا رفتن قیمت اشتراک نتفلیکس (رده بدون تبلیغ) چند ماه بعد از پایان یافتن اعتصابات هالیوود؛ احتمالا شروعش در کانادا و آمریکا باشه (منبع)
گوگل کسانی که در روز بیش از ۵۰۰۰ ایمیل به کاربران جیمیل میفرستن رو، از فوریه ۲۰۲۴، ملزم به رعایت قوانین جدید خواهد کرد؛ یکی از این قوانین: «آنسابسکرایب در یک کلیک» (منبع)
شکایت FTC از آمازون جزییاتی از یک الگوریتم رو نشون میده که قیمت محصولات رو افزایش میداده و اگر رقبا از این افزایش قیمت پیروی میکردن، قیمتها رو همون بالا نگه میداشته؛ و در نتیجه به مصرف کننده آسیب میزده (منبع)
تیکتاک تایید کرده که داره نسخه پولی و بدون تبلیغش رو تست میکنه، اما هدف این محصول بازار آمریکا نیست؛ به قیمت هم اشارهای نکرده (منبع)
اسپاتیفای قراره به کاربران پریمیوم در بریتانیا و استرالیا قابلیت استریم کردن ماهانه ۱۵ ساعت کتاب صوتی بده؛ این زمستون هم به کاربرانش در آمریکا قراره این امکان رو بده (منبع)
انقلاب موبایل در مقابل انقلاب هوش مصنوعی
میدونم بعضیاتون از حجم مواجه شدن با «هوش مصنوعی» و AI در گوشه گوشه روزمرهتون خسته شدید، ولی این پست یکم با چیزی که تا حالا باهاش درگیر بودید متفاوته. قول.
منبع اصلی بخش تحلیلی امروز این پست از آقای رکس وودبری هستش.
آیفون در ژوئن ۲۰۰۷ عرضه شد (در ضمن، دیروز دوازدهمین سالروز فوت استیو جابز بود؛ روحش شاد)؛ اوبر در مارچ ۲۰۰۹ تاسیس شد.
یکی از چیزهایی که میتونه به ما در درک انقلاب هوش مصنوعی کمک کنه، فکر کردن و بررسی کردن انقلابهای قبلی در دنیای تکنولوژیه. اگر انقلاب موبایل رو در نظر بگیریم، میبینیم که توسعه اپلیکیشنها چقدر طول میکشه. وقتی به ChatGPT نگاه میکنیم که حدود ۱۰ ماه پیش عرضه شده، میشه نتیجه بگیریم که حداقل ۶ تا ۱۲ ماه دیگه طول میکشه که اپلیکیشنهای خیلی خفن حوزه هوش مصنوعی رو ببینیم؛ و بعد همین الگو برای اپلیکیشنهای واقعیت مجازی و VR و AR وقتی اپل سال دیگه Vision Pro رو راهی بازار کنه.
اینجا یه نمودار از مالکیت گوشیهای هوشمند در آمریکا رو میبینید بعد از عرضه آیفون در سال ۲۰۰۷، در کنار وقتی که یه سری از اپهای مهم موبایل عرضه شدن: واتساپ (۲۰۰۹)، اوبر (۲۰۰۹)، اینستاگرام (۲۰۱۰) و اسنپچت (۲۰۱۱).
اینها بعضی از بزرگترین موفقیتهای تاریخ استارتاپها هستن: فیسبوک، واتساپ رو ۱۶ میلیارد دلار خرید؛ اوبر دارای مارکت کپ ۹۵ میلیارد دلاریه؛ اینستاگرام هم اگر توسط فیسبوک خریده نمیشد، الان احتمالا مارکت کپی در حدود ۱۰۰ میلیارد دلار داشت (حتی بیشتر!)
جایی که این نمودار تموم میشه (مارچ ۲۰۱۲)، ما هنوز در اوایل این ماجرا بودیم. در اون زمان ضریب نفوذ گوشیهای هوشمند در آمریکا یه چیزی حدود ۴۰ درصد بود.
اینجا یه نمودار دیگه میبینید که ضریب نفوذ رو در کنار تاسیس کمپانیهای بزرگ موبایل نشون میده: تیندر (۲۰۱۲)، رابینهود (۲۰۱۳) و تیکتاک (۲۰۱۵). این اپها به ترتیب پنج، شش و نه سال بعد از عرضه آیفون ظاهر شدن!
چیزی که از اینها یاد میگیریم چیه؟ این که انقلابهای تکنولوژی زمان میبرن! علیرغم همه سروصدایی که اطراف هوش مصنوعی وجود داره، ما هنوز در ابتدای راه هستیم. در حالی که ۵۸ درصد بزرگسالان در آمریکا اسم ChatGPT رو شنیدن، فقط ۱۸ درصد از اون استفاده کردن. در ماههای اخیر هم تعداد کاربران فعال این سرویس کمتر شده. به نظرم من، ما نیاز به برنامههای کاربردی از LLM ها در ورتیکالهای خاص نیاز داریم تا این فناوری به یه همهگیری برسه. بسیاری از این برنامههای در حال حاضر در حال ساخته شدن — یا رویاپردازی شدن — هستن.
جستجو برای درک بهتر انقلابهای تکنولوژی آقای وودبری رو به سمت مطالعه کتاب «انقلابهای تکنولوژی و سرمایه مالی» از کارلوتا پِرِز سوق داده. این کتاب که سال ۲۰۰۲ منتشر شده، به طرز جالبی راجع به اتفاقات اخیر در سال ۲۰۲۳ هم صدق میکنه! [من کتاب رو نخوندم، ولی رکس وودبری رو قبلا زیاد خوندم و بر اساس حرفهای ایشون، این پست رو نوشتم!]
توی این پست، میخوایم انقلاب هوش مصنوعی امروز رو با انقلابهای گذشته مقایسه کنیم: انقلاب صنعتی ۱۷۷۰، انقلاب استیل ۱۸۷۰، انقلاب اینترنت اواخر دهه ۹۰ میلادی و انقلاب موبایل حدود سال ۲۰۱۰.
بحث اصلی اینه: انقلاب هوش مصنوعی با انقلاب موبایل اصلا قابل مقایسه نیست، چرا که دومی در واقع یه انقلاب در توزیع بود. اما هوش مصنوعی، با ظهور اینترنت قابل مقایسه است. با به طور دقیقتر، هوش مصنوعی یه تغییر فناوری در مقیاسی به مراتب بزرگتر است. یک انقلاب کامل و جدید، نه بر اساس کامپیوترهایی که به عنوان ماشین حساب کار میکنن؛ بلکه به عنوان کامپیوترها وقتی مثل مغز انسان کار میکنن!
خلاصه ماجرا این که به نظر میاد داریم به پایان «عصر اطلاعات» که در سال ۱۹۷۱ میلادی آغاز شده، نزدیک میشیم و عصر جدیدی در فناوری رو شروع میکنیم.
انقلابهای فناوری در تاریخ
در حال حاضر، تعیین حجم تاثیرگذاری یک فناوری جدید میتونه دشوار باشه.
این قضیه منجر به پیشبینیهایی میشه که گذر زمان باهاشون خیلی مهربون نیست. برای مثال، اقتصاددان پل کروگمن (Paul Krugman) در سال ۱۹۹۸ گفت: «تا حدود سال ۲۰۰۵، مشخص خواهد شد که تاثیر اینترنت بر اقتصاد بیشتر از دستگاه فکس نبوده…» بیچاره پل که الان ربع قرن بعد، این جملهاش به خوبیه یه لیوان شیر زیر آفتاب عمر کرده…
به همین دلیل، برای بررسی چرخههای نوآوری در تاریخ بهتره یکم از دورتر و بالاتر به ماجرا نگاه کنیم. تمرکز اصلی کتاب کارلوتا پرز هم همینه. ایشون روی پنج انقلاب تکنولوژیکی در حدود ۲۵۰ سال اخیر تمرکز داره؛ و میگه: هر انقلاب با یک «بیگ بنگ» شروع شده:
جدیدترین انقلاب فناوری ما، همون «عصر اطلاعات» عزیز، در واقع در سال ۱۹۷۱ با توسعه میکروپروسسور (ریزپردازنده!) اینتل آغاز شد. میکروپروسسورها با سیلیکون تولید میشدند، و همین ماجرا باعث نامگذاری سیلیکون ولی (Silicon Valley) شد؛ باقی داستان هم که دیگه همه میدونیم.
انقلابهای فناوری از چرخههای قابل پیشبینی رونق و رکود پیروی میکنن. یک فناوری جدید و هیجان انگیز باعث هجوم سیل سرمایه به اون فناوری میشه؛ این سیل سرمایه باعث ایجاد حباب میشه؛ اما در نهایت ترکیدن اون حباب و خنک شدن بازار بیش از حد داغ شده اتفاق میوفته. یکی از جذابیتهای کتاب پرز اینه که این کتاب در سال ۲۰۰۲ نوشته شده، یعنی اندکی بعد از ترکیدن حباب دات کام. بسیاری اون زمان، این اتفاق (ترکیدن حباب دات کام) رو پایان عصر اینترنت میدونستن، اما پرز استدلال میکنه که ترکیدن حباب دقیقا وسط یه چرخه قابل پیشبینی بوده؛ سقوط دات کام در واقع یک «تقطه عطف» بوده که عصر طلایی اینترنت رو استارت زده — پرز به این میگه «هم افزایی» یا synergy.
به گفته پرز، انقلابهای فناوری از چرخههای حدود ۵۰ ساله پیروی میکنن. «نقاط عطف» که اغلب به شکل سقوط بازار است، معمولا در وسطای چرخه اتفاق میوفته؛ بسیاری از این سقوط ها هم اسمشون رو به شکل mania (هیجان زیادی و بیش از حد راجع به یه چیز) از فناوری غالب اون انقلاب میگیرن: Canal mania دهه ۱۷۹۰، Railway mania دهه ۱۸۴۰، حباب دات کام اواخر دهه ۱۹۹۰.
بعد از نقطه عطف یک تکنولوژی، تکنولوژی وارد مرحله استقرار میشه؛ این مرحله با حدود ۲۰ سال رشد و تولید ثروت همراهه. رشد دسترسی به اینترنت در دهههای ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ که با ورود موبایل و Cloud تقویت شد، این موضوع رو تایید میکنه. وقتی با این دید از سال ۲۰۲۳ به عقب نگاه میکنیم، چارچوب پرز به نظر درست میاد.
ما میتونیم «تغییر» از یک انقلاب تکنولوژی به بعدی رو در شرکتهایی که بر بازار تسلط دارن ببینیم. برای مثال، در دهههای ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰، شرکتهای نفتی و خودروسازی جایگزین شرکتهای صنعت فولاد در آمریکا شدن.
در اینجا، ۱۰ شرکت بزرگ جهان در سال ۱۹۹۰ رو میبینید:
اما امروز، شرکتهای فناوری در این لیست غالب هستن: اپل، آلفابت (گوگل)، آمازون، مایکروسافت، متا و انویدیا. سلطه فناوری بیشتر از طریق ارزش بازار (market cap) معلوم میشه، در حالی که جدول بالا درآمدها رو نشون میده؛ اما کماکان نکته ماجرا تغییری نمیکنه. شایان ذکر است (!) که اپل با ارزش حدود ۳ تریلیون دلاریش، سال گذشته ۳۹۴ میلیارد دلار فروش داشته با حاشیه سود ۲۵ درصدی! در دهههای ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ شاهد شروع سلطه شرکتهای تکنولوژی در بازار بودیم؛ امروز این شرکتها ۲۷ درصد S&P500 رو تشکیل میدن.
اما سلطه تکنولوژی در بازار، نشانه یه چیز دیگه هم هست: بلوغ (maturation).
انقلاب بعدی: هوش مصنوعی یا AI
اگر یه نگاه دیگه به نمودار پرز در بالا بندازید، میبینید که مرحله نهایی زمانیه که یک فناوری به بلوغ میرسه. این چیزیه که ما در Big Tech شاهد اون بودیم. شرکتهایی مثل متا و آلفابت دارن الان با این موضوع دست و پنجه نرم میکنن.
این بلوغ به بخش خصوصی هم گسترش یافته. میدونید تعداد شرکتهایی که از ۲۰۱۶ تا الان تاسیس شدن و به ۱۰۰ میلیون دلار درآمد سالانه تکرار شونده (ARR) رسیدن؟ Deel، Ramp، Wiz و غیره… اما این لیست بلندی نیست؛ یا چه اپهایی در بالای اپ استور قرار میگیرن؟ ( اپهایی که توسط بایتدنس یا غیره تامین مالی نمیشن؟
انقلابهای جدید وقتی ظهور میکنن که پتانسیل انقلاب قبلی رو به فروسودگی میره؛ و به نظر میاد ما تقریبا در اون نقطه باشیم. سرمایه زیادی در دهه گذشته به سمت دنیای تکنولوژی سرازیر شده، اما این سرمایه بیشتر برای راه حلهای نقطهای استفاده شده؛ سرمایهگذاران در حال حاضر تشنه یه فرصت برای یه تغییر بنیادین و بزرگ هستن.
خوشبختانه الان ما یکیش رو داریم: هوش مصنوعی
زمانبندی ورود هوش مصنوعی تقریبا بر اساس چارچوب پرز، بی نقص بود؛ یک «بیگبنگ» که در سال گذشته با انتشار ChatGPT اتفاق افتاد.
یکی دیگه از نشانههای ظهور [انقلاب در تکنولوژی]، اشباع بازار و طلوع عصر جدیده: استعدادهای برتر از شرکتهای بالغ و کم تحرک خارج میشن و کار خودشون رو شروع میکنن. آیدن گومز از گوگل رفت تا Cohere.ai رو استارت بزنه؛ یکی از محققین اصلی Google Brain که روی مدل تصاویر گوگل کار میکرد، رفت تا Ideogram رو استارت بزنه.
اگر یکم از دور به ماجرا نگاه کنیم، میبینیم ۵۰ سال اخیر تقریبا از چارچوب پرز پیروی کرده؛ تقریبا با همون الگویی که در انقلاب صنعتی، با ماشین بخار، فولاد و نفت و تولید انبوه اتفاق افتاد. شاید زیادی سادهسازی باشه، ولی:
دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰: فوران ناگهانی و تولد Venture Capital به عنوان یک صنعت و کمک به عصر نوپای اطلاعات.
دهه ۱۹۹۰: آشفتگی و هیجان؛ همه در حال جلوزدن از خودشون
۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵: هم افزایی؛ عصر طلایی با موبایل و Cloud که باعث سرعت گرفتن پیشرفتها شدن
۲۰۱۵ تا الان: بلوغ
البته درسته که شوکهای بیرونی تصویر رو یکم گلآلود میکنن، اما اونها همه ماجرا نیستن. مثلا بسیاری سقوط دات کام رو نتیجه حملات ۱۱ سپتامبر میدونن، اما این درست نیست. ۱۱ سپتامبر بازار رو بدتر کرد، اما ترکیدن حباب دات کام در بهار ۲۰۰۱ آغاز شده بود. یا اینکه کی میتونست بحران وام مسکن (۲۰۰۸) و یا ویروس کرونا رو پیشبینی کنه؟ اما وقتی از دور نگاه میکنید، الگوها سرجاشون هستن.
الان ما در فاز اول برای هوش مصنوعی هستیم: رشد و نوآوری انفجاری!
خیلی هم هیجان انگیزه!
این به اون معنیه که اسم این بخش تحلیلی، مقایسه انقلاب هوش مصنوعی و انقلاب موبایل اساسا اشتباهه! هوش مصنوعی یک تغییر به مراتب بزرگتر در تکنولوژی و تکامل اونه. واقعیت مجازی و واقعیت افزوده (AR/VR) که زیربنای Vision Pro اپل هستن ممکنه یه انقلاب در مقیاس موبایل باشه — یه تغییر بزرگ در توزیع — که احتمالا توی پنج سال آینده رخ میده، اما هوش مصنوعی بازم بزرگتره.
من اینجوری به قضیه نگاه میکنم: داریم از دوران ماشین حساب به دوران مغز انسان میریم!
زمانی که کامپیوترها داشتن شکل میگرفتن و ساخته میشدن، متخصصان دو دسته بودن: یه عده میگفتن کامپیوترها باید از ماشین حساب تقلید کنن، یه عده میگفتن از مغز انسان. گروه ماشین حساب برنده شدن، مخصوصا به دلیل محدودیتهای تکنولوژی و کامپیوترهای امروزی متولد شدن: دقیق و تحت الفظی، عملی، تحلیلی… کامپیوترهایی که در محاسبات عالی هستن؛ اما در نکات ظریف و جزئی، استدلال و خلاقیت کمتر عالی بودن.
الان اما این در حال تغییره. هوش مصنوعی در این موارد بسیار خوب ظاهر شده! در واقع، الان هوش مصنوعی در همین ابتدای کار، در خیلی از مواردی که منحصر به انسان بوده، از انسانها بهتر شده: درک مطلب، تشخیص تصاویر، درک زبان و غیره.
یه مطالعه نشون داده که ChatGPT نه تنها از پزشکان در مورد سوالات پزشکی بهتر عمل میکنه، بلکه این ربات رفتار بهتری هم با مریض داره 😬 (با عرض پوزش از پزشکان جمع) — به نظر میرسه که ChatGPT به اندازه پزشکان انسانی، خسته یا تحریک یا بی حوصله نمیشه.
کامپیوترها قبلا در ریاضی عالی بودن. الان میتونن بنویسن، نقاشی بکشن، آواز بخونن و غیره. طبیعتا این عصر فناوری جدید فرصتهای جدیدی برای نوآوری به همراه خواهد داشت.
سخن پایانی
جوزف شومپیتر، اقتصاددان، میگه:
«سرمایه داری فرآیندی از جهش صنعتی است که بی وقفه ساختار اقتصادی را از درون متحول میکند، بی وقفه ساختار قدیمی را ویران میکند، بی وقفه ساختارهای جدید ایجاد میکند. همین امر در مورد فناوری هم که دست در دست سرمایه داری است نیز صدق میکند. نوآوری جرقه سرمایه داریست و فناوری سوخت آن.»
ما از آغاز عصر اطلاعات و ارتباطات راه زیادی اومدیم. یک دیسک یک ترابایتی در سال ۱۹۵۶ اندازه یک ساختمان ۴۰ طبقه بود، الان روی نوک انگشت شما قرار میگیره. قانون مور نشون میده که میکروپروسسورها به طور تصاعدی بهتر خواهند شد.
اما قانون آمارا میگه که ما معمولا تمایل داریم تاثیرات فناوری جدید رو در کوتاه مدت بیش از حد ارزیابی کنیم، ولی تاثیر همان تکنولوژی رو در بلند مدت دست کم بگیریم. این به این معنی است که ممکن است هوش مصنوعی در حال حاضر کمی شلوغ و بهم ریخته به نظر برسه. اما اگر چارچوب پرز رو در نظر بگیریم، در آیندهای نه چندان دور، با چندین اصلاح در بازار، پتانسیلهای این تغییر بزرگ در بازار رو بهتر درک خواهیم کرد.
همچنین سوالات زیادی وجود داره که کجا بیشترین ارزش تولید خواهد شدم. شرکت تریلیون دلاری بعدی کجاست و اینها… ایندفعه، برعکس همیشه، شرکتهایی که در راس تکنولوژی هستن (Big Tech) سریع به این تغییرات هوش مصنوعی عکس العمل نشون دادن (معمولا از ترس تغییر توی سود کوتاه مدت، به چیزی دست نمیزنن تا اینکه یهو از صحنه روزگار محو میشن!) این دفعه به نظر اوضاع متفاوت میاد.
اما زمان نشان خواهد داد که آیا گوگل و متا در سال ۲۰۴۳ مثل یاهو و AOL در سال ۲۰۲۳ بی ربط هستن یا نه.
شما چی فکر میکنید؟
یکی دوتا چیز باحال
مرورگر آرک در آخرین آپدیتش به یه سری امکانات مبتنی بر هوش مصنوعی مجهز شده که به نظرم جالب میاد چون روی کاربردی بودن قابلیتها و استفاده از هوش مصنوعی تمرکز شده، نه فقط چپوندن هوش مصنوعی توی نرم افزار!
تو مستقیم میتونید از ChatGPT سوال پرسید، اتوماتیک اسم تبها رو عوض میکنه تا بفهمید توش چه خبره. اتوماتیک اسم فایلهای دانلودی رو عوض میکنه تا معلوم باشه چیه و از کجا اومده. با نگه داشتن نشانگر موس روی یه لینک، یه خلاصه از چیزی که توی اون لینکه بهتون میده که تو ۵ ثانیه بخونید. وقتی میخواید توی یه صفحه یه چیزی رو جستجو کنید، میتونید سوال بپرسید و بر اساس محتوای صفحه بهتون جواب میده.
آرک برای ویندوز به زودی میاد ولی آرک برای مک رو الان هم میتونید دانلود کنید.
[ادیت] یکی از دوستان [بعد از یه سری غلط نگارشی که از من گرفتن] اشاره کردن به این آپدیت اخیر ویندوز ۱۱ و اضافه شدن Copilot ویندوز با دسترسی به تنظیمات ویندوز و ادغامش با موتور جستجوی بینگ مایکروسافت که ظاهرا خیلی باحاله.
اینم چند دقیقه قبل از اینکه این شماره رو منتشر کنم دیدم 😂
اینم نکته آخر که من وقتی داشتم پست رکس وودبری رو میخوندم و این بخش رو مینوشتم بهش فکر میکردم: این سقوط بازار کریپتو و NFT هم میتونه یه نقطه عطف باشه؟ من دوست دارم فکر کنم میتونه، ولی خب نمیشه مطمئن بود. شما چی فکر میکنید؟
اسپاتیفای داره روی پلیلیستهای ساخته شده با AI کار میکنه (لینک)
اینستاگرام داره روی قابلیت عکس العمل به نوتها بدون دایرکت دادن کار میکنه (لینک)
اینستاگرام داره روی استیکر «سوال پرسیدن به صورت ناشناس» کار میکنه (لینک)
از این چالشا با پارتنرتون بازی کنین
تکامل مُد لباس از سال ۱۹۰۰ تا کنون رو اینجا ببینید.
این کار رو اعصاب شما هم هست، مگه نه؟
بفرمایید اختلاس
خب شماره ۳۶ هم تمام. واسه دومین هفته متوالی جمعه رسیدم خدمتتون، دیر بود، ولی خب رسیدم دیگه!
راستی، یه سوال، شما که تا اینجا اومدی، بگو ببینیم تو تردز (Threads) فعال هستی؟ به نظرات فعال باشم یا نه؟ مرسی.
دوباره هم یادآوری میکنم که اگر چیزی پیدا کردید یا تولید کردید (محتوا یا محصول یا هرچی) که فکر میکنید برای مخاطبین بهروزنامه مفیده، بهم پیام بدید. (مطمئنم راهش رو خودتون میتونید پیدا کنید.)
کنجکاو بمونید. تا شماره بعد؛
بهروز
تردز یه جسده. به نظرم بعیده شانسی برای بقا داشته باشه. من اگه بودم انرژیمو جای دیگه متمرکز میکردم.