سلام! خوبید؟
هفته پیش تو ردیت، با ساب ردیت «فارسی» مواجه شدم؛ جایی که کسانی که دارن فارسی یاد میگیرن از کسانی که فارسی بلدن کمک میگیرن و همه از هم چیز یاد میگیرن.
راجع به بهروزنامه پست کردم چون موضوعش میتونه برای بعضیا که دارن فارسی یاد میگیرن جذاب باشه؛ و البته فارسی نوشتن من، چون بیشتر فارسی گفتاری هستش تا نوشتاری، احتمالا با خیلی چیزایی که این دوستان باهاش مواجه میشن متفاوته؛ و شاید مفید — شاید هم مضر! نمیدونم.
خلاصه، از اونجا، تعدادی عزیز که با توجه به ایمیلهاشون، به نظرم ایرانی نیستن یا فارسی زبان اولشون نیست، عضو بهروزنامه شدن. من همینجا بهشون یه خوش آمد ویژه میگم و امیدوارم خوندن بهروزنامه براشون مفید باشه و لذت ببرن!
بازم مرسی که همراه هستید و حمایت میکنید.
مثل همیشه، نظری، انتقادی، پیشنهادی چیزی داشتید یا کامنت بذارید، یا همین ایمیل رو ریپلای کنید؛ یا اینجاها میتونید پیدام کنید:
اینستاگرام | توییتر | بلواسکای | کلابهاوس
گزارش کمیته خزانه داری بریتانا به دولت توصیه میکنه که تجارت (trade) و سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال (کریپتو) بدون پشتوانه رو، برای قانونگذاری (regulate)، به جای خدمات مالی، به عنوان قمار در نظر بگیرن. (منبع)
گوگل اکانتهایی که بیش از دو سال است که غیرفعال هستن رو حذف خواهد کرد. این کار از پایان امسال (دسامبر ۲۰۲۳) شروع خواهد شد؛ این تصمیم شامل اکانتهایی که ویدیو در یوتیوب دارند نخواهد شد. (منبع)
قانونگذاران اتحادیه اروپا خرید ۶۹ میلیارد دلاری Activision Blizzard توسط مایکروسافت رو بعد از اینکه مایکروسافت یه سری امتیاز به رقبا برای حفظ دسترسی به بازی Call of Duty و بازیهای دیگر داد، تایید کردن. (منبع)
واتساپ امکان Chat Lock رو معرفی کرد. این قابلیت به کاربران امکان میده که چتهاشون رو در یک فولدر که با پسورد یا اطلاعات بیومتریک (مثلا اثر انگشت یا چهره) محافظت میشه قرار بدن و محتوا و فرستنده رو در نوتیفیکیشنها پنهان کنن. (منبع)
مونتانا به اولین ایالتی در امریکا تبدیل شد که تیکتاک رو به صورت کامل ممنوع میکنه. گرگ جیانفورته (Greg Gianforte)، فرماندار این ایالت با امضای لایحهای، ممنوع شدن تیکتاک در این ایالت رو رسما اعلام کرد. این قانون از یک ژانویه ۲۰۲۴ اجرایی میشه. (منبع)
تتر (Tether) اعلام کرده قصد داره تا ۱۵ درصد از سود خودش رو در بیتکوین سرمایه گذاری کنه و ذخایر خودش رو بدهیهای دولت آمریکا دور کنه (منبع)
ایلان ماسک، لیندا یاکارینو، مدیر سابق تبلیغات در NBCUniversal رو به عنوان مدیرعامل توییتر معرفی کرد تا بر عملیات تجاری تمرکز کنه. ایلان ماسک، بعد از این تغییر، قراره روی طراحی محصول و تکنولوژی جدید تمرکز کنه. (منبع)
یوتیوب از محصول جدیدش رونمایی کرد: تبلیغات ۳۰ ثانیهای غیرقابل رد شدن روی تلویزیون. یوتیوب اعلام کرده بیش از ۱۵۰ میلیون بیننده منحصر به فرد در آمریکا، یوتیوب یا یوتیوب تیوی رو در دسامبر ۲۰۲۲ تماشا کردن (منبع)
نتفلیکس اعلام کرد اشتراک ارزونترش که دارای تبلیغات هستش (ad tier)، الان ۵ میلیون کاربر ماهیانه با میانگین سنی ۳۴ سال داره و ۲۵ درصد عضویت مشترکین جدید در کشورهایی که این گزینه رو دارن تشکیل میده. (منبع)
تلاش بیشتر و بازدهی کمتر
شده شما هم با این مشکل مواجه بشید که احساس میکنید هرچی بیشتر تلاش میکنید، کمتر نتیجه میگیرید؟
واسه من، خیلی وقتا وقتی نشستم که بنویسم [معمولا بهروزنامه، ولی نه همیشه]، احساس میکنم هرچی بیشتر سعی میکنم، کمتر تولید میکنم؛ یا با کیفیت کمتر تولید میکنم. مثلا ۳ ساعت میشینم میخونم و گوش میدم و یادداشت برمیدارم؛ بعد ۲ ساعت سعی میکنم بنویستم و کلا میشه ۳۰۰ کلمه… کاری که در حالت بهینه، باید نیم ساعت طول بکشه.
میدونم، بعضی چیزها زمان میبره و باید اون رو گذروند و همیشه بهینهترین حالت اتفاق نمیوفته، ولی خب بضی وقتا هم الکی ذهن آدم کار نمیکنه.
خوبیش اینه که در چند سال اخیر، خیلی سعی کردم روی این موضوع برای خودم کار کنم که بتونم نسبت به حسی که در لحظه دارم آگاه باشم؛ بتونم خودم رو از بیرون نگاه کنم. بتونم بین چیزای مختلفی که باهاشون درگیرم، تمایز قائل بشم: مثلا این که دارم وقت تلف میکنم و نمینویسم، یا مغزم نیاز به استراحت داره؛ یا بین بیانگیزگی و خستگی.
فرق بهروز بهروز امروز و بهروز ۴-۵ سال پیش (وا) اینه که الان وقتی خستهام، حتی اگر وسط نوشتن هم باشم، ول میکنم و میرم؛ بهروز قدیم الکی زور میزد، به جای اینکه بره استراحت کنه و برگرده. برای من، این بازدهی رو بیشتر میکنه.
شاید تا همین ۲ سال پیش، چند ساعت کار نکردن برای من مفهومش وقت تلف کردن بود؛ ولی الان میفهمم که آدم گاهی نیاز داره هیچ کاری نکنه؛ استراحت هم برای مغز لازمه.
قانون بازده نزولی
به زبون ساده، قانون بازده نزولی تو اقتصاد میگه: از یه جایی به بعد، هرچی بیشتر در انجام یه چیزی سرمایه گذاری کنی، کمتر نتیجه میگیری؛ با فرض اینکه بقیه متغییرها ثابت بمونن.
در واقع، وقتی به یه نقطهای برسی که قانون بازده نزولی وارد عمل بشه، نتیجه تلاش بیشتر، ارزش اون تلاش بیشتر رو نداره.
مثلا برگردیم به مثال خودم: وقتی خسته باشم و برای نوشتن یه بخش از بهروزنامه ۳ ساعت تلاش کنم، حتی اگر بنویسمش و تمومش کنم با فرض اینکه کیفیتش خوبه (که احتمالا نیست)، اگر یک ساعت استراحت میکردم و بعد در یک ساعت مینوشتمش، یک ساعت سود کرده بودم؛ یا دو ساعت میخوابیدم و در یک ساعت مینوشتمش، با اینکه از نظر عددی در ساعت سود نکردم، ولی از لحاظ آرامش فکری سود کرده بودم.
بعضی وقتا، وقتی به قول انگلیسیها you spread yourself too thin (یعنی خودت رو اینقدر زیادی پخش میکنی که نازک میشی — مثل کره روی نون) یا با یه دست میخوای چندینتا هندونه برداری، این اتفاق برات میوفته.
مثلا وقتی میخوای فول تایم یه خبرنامه یا کانال یوتیوب یا پادکست یا اکانت اینستاگرام شروع کنی ولی نمیتونی [به هر دلیلی] شغل فعلیت رو ول کنی، سعی میکنی هر دو رو کنار هم انجام بدی. سعی میکنی در هفته ۶۰-۷۰ ساعت کار کنی… گاهی وقتا جواب میده [این که به چه قیمتی رو کاری ندارم]، ولی گاهی وقتا هم قبل از اینکه به شروع فول تایم کار جدید یا side hustle برسی، میفمی که burnout شدی و تموم شده رفته…
وقتی با این داستان مواجه شدم، مفهوم عبارت less is more رو یه جور دیگه درک کردم؛کار کمتر، با تمرکز بیشتر، اما آگاهانه.
بعد رسیدم به این طرح و پست از جک بوچر و VisualizeValue و قضیه یه جور دیگه روشن شد:
این که روی چی باید تمرکز کنیم، یه فرآیند مداوم از تامل و حذف کردن است.
شما نمیتونید بفهمید که چی جواب میده، بدون اینکه چیزهای زیادی رو امتحان کنید.
وقتی شروع میکنید، به جای اینکه تلاش کنید و حدس بزنید که چی جواب میده، یه راه بهتر و درست و حسابیتر برای رفتن به سمت نتایج دلخواه وجود داره: چیزهای مختلف کم ریسک انجام بده و در ازاش تجربه کسب کن.
«مردم سعی میکنن باهوش باشن — تمام تلاش من اینه که احمق نباشم، اما این سختتر از چیزیه که بیشتر مردم فکر میکنن.» — چارلی مانگر
دونستن اینکه چه کاری رو نباید انجام بدیم هم به همون اندازه [دونستن اینکه چه کاری رو انجام بدیم] مفیده.
همونطور که تجربه شما بیشتر میشه، توانایی شما در تشخیص فرصتها بیشتر میشه؛ و ترکیب سطح تجربههای شما هم میتونه به شما رو به یه چیز کاملا منحصر به فرد تبدیل کنه.
این فرآیندی نیست که با به یک نتیجه رسیدن تموم بشه، بلکه مدلی هستش که روش آزمایشهای مختلف انجام میدیم تا بفهمیم کدوم آزمایش رو باید تکرار کرد؛ و کدوم آزمایش رو بیخیال شد.
داستان من و خبرنامه نوشتنم هم همینطوریه. من سالها (واقعا سالها، بیشتر از ۳۰۰ شماره) خبرنامه انگلیسی نوشتم؛ ولی نتیجهای که میخواستم ازش نگرفتم. فرمت خبرنامه رو دوست داشتم، ولی اون بازخوردی که مدنظرم بود برام نداشت.
ماجرا همینجوری ادامه داشت، تا در دوران قرنطینه و پاندمی، کلاب هاوس و یه سری اتفاقات باعث شد که این اکانت اینستاگرام و بهروزنامه متولد بشن… هرچند دوست دارم هم خبرنامه انگلیسیم رو ادامه بدم، هم بهروزنامه رو ببرم رو یوتیوب یا پادکست، ولی احساس میکنم هنوز برای این کار زوده… بهروزنامه قبل از گسترش، نیاز به استحکام بیشتر داره. الان بهروزنامه بخشی از اون ۲۰ درصد منه. احساس میکنم اگر بخوام تلاشم رو [روی چیزی به جز بهروزنامه] بیشتر کنم، بازهی ماجرا برام افت میکنه.
قانون ۸۰/۲۰ میگه: ۸۰ درصد نتایج از ۲۰ درصد تلاشها ناشی میشن… این قضیه، انتخاب اون ۲۰ درصد رو برای تمرکز خیلی مهم میکنه.
شما تو اون ۲۰ درصدتون چی دارین؟ کامنت بذارین.
ترمزدستی: یه نرمافزار رایگان و متنباز برای تبدیل فرمتهای مختلف ویدیو به هم.
استفاده OpenAI از GPT-4 برای آنالیز نورونهای GPT-2… یک قدم در راستای توضیح پذیری… (منبع)
اینستاگرام داره روی امکان این کار میکنه که بتونید به بقیه تولیدکنندگان محتوا اعلام کنید که «آماده همکاری» یا Open to collaborating هستید (لینک)
یه ایده خوب برای برخورد نکردن با تیر چراغ و در چال نیوفتادن وقتی سرت تو گوشیه و داری تو خیابون راه میری… اینجا ببینید.
من که ایران نیستم، هر دفعه میام یه مورد مشابه این برام خاطره میشه 🤣
اگر به ویدیو گرفتن علاقمندید، این اکانت توییتر خیلی خوبه به نظرم…
اینم به نظرم باحال بود…
من خودم ساعت دوست دارم؛ خیلی هم دوست دارم.
خیلی اتفاقی توی تب for you توییتر، با این توییت حامد توکلی مواجه شدم. بعد از چند دقیقه متوجه شدم که دارم توی پلتفرمهای مختلف، محتوایی که جناب توکلی تولید کردن میخونم و میبینم و به شدت لذت میبرم؛ برای همین، گفتم با شما هم به اشتراک بذارمشون.
ایشون نویسنده، مدرس و کارشناس ساعت هستن و در توییتر، اینستاگرام و یوتیوب محتوا تولید میکنن؛ همینطور برای SJX Watches هم مینویسن.
شماره ۳۰ هم تمام شد. مرسی که هستید و بهروزنامه میخونید و با دوستانتون هم به اشتراک میذاریدش.
دوباره هم یادآوری میکنم که اگر چیزی پیدا کردید یا تولید کردید (محتوا یا محصول یا هرچی) که فکر میکنید برای مخاطبین بهروزنامه مفیده، بهم پیام بدید. (راهش رو خودتون پیدا میکنید.)
کنجکاو بمونید. تا شماره بعد؛
بهروز