سلام! خوبید؟!
«صبح جمعه با شما!» رو یادتونه؟ اگه یادتونه، با اون لحن بخونید! اگه نه، خوبه که هنوز خیلی جوان هستید! این بود.
این توله سگ نذاشت تا آخرای پنجشنبه بهروزنامه کامل بشه، واسه همین گفتم بذار صبح جمعه بیام ببینم بازخورد چجوریه!
دوستان یه نکته. ساباستک، پلتفرمی که بهروزنامه روش منتشر میشه و برای شما ایمیل میشه، یه امکان جدید اضافه کرده: لایو ویدیویی!
خیلی احتمالش زیاده که به زودی، این قابلیت رو تست کنم و به صورت لایو برسم خدمتتون… برای اینکه بتونید ببینید — شاید هم حضور پیدا کنید — باید اپ ساباستک رو داشته باشید. میتونید از اینجا دانلودش کنید: iOS / Android.
این امکان [تو دنیای تکنولوژی] اصلا جدید نیست، ولی توی این فضا، به نظرم میتونه خیلی هیجان انگیز باشه! لایو بذارم؟ میاین؟
جواب مثبتتون رو کامنت کنید. 😁
در ضمن،گفته بودم به زودی… بالاخره قسمت جدید مجموعه «چطوری ثروتمند بشیم، بدون اینکه خوش شانسی بیاریم» هم دوشنبه منتشر شد. (این یه روز زود اومد، بهجاش، بهروزنامه یه روز دیر 😅)
خب، بریم سر اصل مطلب.
این «بهروزنامه» است؛ یه خبرنامه ایمیلی که سعی میکنم هر هفته پنجشنبه منتشرش کنم. توش خلاصهای از اخبار دنیای تکنولوژی و رسانه و کریپتو رو بررسی میکنم و در کنارش به موضوعاتی که برام جالبه میپردازم. علاوه بر اون، محتواهایی که به نظرم جالب میاد رو با خوانندگانش به اشتراک میذارم.
بهروزنامه رایگان هستش، اما شما میتونید با خرید اشتراک از بهروزنامه و من حمایت کنید. بخشی از این درآمد صرف کمک به عدهای نیازمند (داخل ایران) و بخشی از اون هم برای بهتر کردن بهروزنامه هزینه میشه.
مثل همیشه، نظری، انتقادی، پیشنهادی چیزی داشتید یا کامنت بذارید، یا همین ایمیل رو ریپلای کنید؛ یا اینجاها میتونید پیدام کنید:
گوگل داره در اپ مدیریت پسوردش با اضافه کردن PIN، امکان sync کردن passkey ها رو ایجاد میکنه؛ اینجوری passkey ها میتونن رو ویندوز و لینوکس و macOS و ChromeOS ذخیره بشن. این امکان به زودی از iOS هم پشتیبانی خواهد کرد. (منبع)
راجع به passkey ها در بهروزنامه شماره ۱۵ نوشته بودم.
دادگاه عمومی اتحادیه اروپا جریمه ۱/۴۹ میلیارد یورویی ضد انحصار گوگل رو که سال ۲۰۱۹ برای گوگل اعمال شده بود لغو کرد. این جریمه مربوط به اتهام سو استفاده گوگل از تسلطش بر بازار و جلوگیری وبسایتها از استفاده از کارگزاران تبلیغات غیر از AdSense خود گوگل بود. (منبع)
گوگل مدل هوش مصنوعی تولید ویدیو DeepMind به اسم Veo رو در Shorts (محصول مشابه ریلیز اینستاگرام در یوتیوب) ادغام میکنه و به سازندگان محتوا اجازه میده پس زمینه با کیفیت بالا و کلیپهای ۶ ثانیهای با کیفیت ۱۰۸۰ تولید کنن. (منبع)
یوتیوب از امکان Hype رونمایی کرد. هایپ یک سیستم تبلیغاتیه برای تولیدکنندگان کوچکتر محتوا. کاربران بعد از لایک کردن ویدیو، میتونن اون رو «هایپ» کنن؛ یعنی راجع بهش جیغ و داد و هیاهو کنن 😅 ویدیوهای پرهیاهوتر، روی یه تابلو امتیازبندی (leaderboard) ظاهر میشن تا ویدیو و سازنده کشف بشن! (منبع)
توییتر (شما باز بخونید X) در آپدیت اخیرش، نحوه ارائه سایتش در برزیل رو تغییر داده تا موانع دیجیتالی فیلترینگ ISPهای برزیل رو دور بزنه و خدماتش در برزیل رو زنده کنه. منابع آگاه میگن این تاکتیک توییتر از Cloudflare استفاده میکنه. (منبع)
دادگاه عالی برزیل به توییتر (X) دستور داده که امکان دسترسی بهش رو در برزیل بلاک کنه، یا با روزی ۹۲۰ هزار دلار جریمه مواجه بشه! توییتر گفته این آپدیت و بازشدن دسترسی غیر عمدی بوده! 🤣 (منبع)
اپل امکان آپدیت به iPadOS 18 رو برای آیپد پروهای M4 فعلا متوقف کرده تا مشکل آجر شدن (brick؛ همون به فاک رفتن خودمون) برای این دستگاهها بعد از آپدیت رفع بشه (منبع)
اینستاگرام از اکانتهای مخصوص نوجوانان (Teen Accounts) رونمایی کرد که باعث میشه اکانت کاربران زیر ۱۸ سال به صورت پیشفرض پرایوت باشه و کنترل و محافظت از حریم خصوصی رو راحتتر میکنه. (منبع)
اسنپ (صاحب اسنپچت، نه تاکسی اینترنتیه) از عینکهای جدیدش رونمایی کرد و قراره اونا رو به توسعه دهندگان لنزهای واقعیت افزوده (AR) اجاره بده تا بهتر بتونن لنز بسازن. این عینکها صفحه نمایش فراگیرتر و باتری بهتری دارن و سبکتر هم هستن. (منبع)
خود اسنپچت هم دیزانش داره آپدیت میشه و قراره پیچیدگیش بازم کمتر بشه! از ۵ تب در نوار پایین، به ۳ تب… (منبع)
متا، رسانه روسی RT رو از کل پلتفرمهاش در سراسر دنیا ممنوع کرد؛ فقط چند رو بعد از اینکه دولت بایدن RT رو متهم کرد که به عنوان بازوی جاسوسی روسیه عمل میکنه. (منبع)
میگن در سال ۲۰۲۲، اینتل در رقابت با AMD و TSMC برای ساخت تراشه پلی استیشن ۶ سونی شکست خورده… این ضربه بزرگی به واحد تولید قراردادی اینتل بوده. (منبع)
اپل در هفتهای که گذشت، نسخههای جدید سیستم عاملهاش رو برای عموم منتشر کرد: iOS 18، iPadOS 18، macOS 15 Sequoia، watchOS 11، visionOS 2، و tvOS 18 — هنوز خبری از Apple Intelligence نیست. (منبع)
در گزارشهایی مورخ ۹ آگوست، رگولاتوری ضد انحصار هند CCI به این نتیجه رسیده که آمازون و فلیپکارت با اولویت دادن به بعضی از فروشندگان، قوانین رقابتی محلی رو نقض کردن. (منبع)
کمپانی متا دوباره آموزش سیستمهای هوش مصنوعی خودش با استفاده از دادههای عمومی کاربران در بریتانیا و پستهای اینستاگرامشون رو شروع کرده؛ بعد از اینکه «بازخوردهای نظارت کنندگان» در رابع با «شفافتر بودن» رو در سیستمهاش گنجونده! (منبع)
سازمان غذا و دارو آمریکا، امکان سمعک در ایرپادز پرو ۲ اپل رو تایید کرد و آن رو اولین سمعک نرم افزاری بدون نیاز به نسخه نامید. (منبع)
کمپانی OpenAI، اولین مدل توتفرنگی خودش که میگن متمرکز بر استلال هستش با نام o1 منتشر کرد. این مدل فکر میکنه و جواب میده! نسخه مینی این مدل برای کاربران پلاس و تیم (اشتراکهای پولی) ChatGPT به صورت پیشنمایش هم عرضه شده. (منبع)
اینستاگرام داره روی اضافه کردن امکان «اضافه کردن متن» روی کاور ریلز کار میکنه (لینک)
اینستاگرام داره روی امکان داشتن nickname در چتها و اینکه کی میتونه نام مستعار شما رو عوض کنه کار میکنه (لینک؛ لینک)
تولید یه ایمیل ۱۰۰ کلمهای توسط GPT-4 باعث مصرف ۱۴۶۸ میلیلیتر آب در دیتاسنتر واشنگتن، ۹۲۵ میلیلیتر آب در آریزونا و ۲۳۵ میلیلیتر آب در تگزاس میشه! (لینک)
حالا حساب کنین این حجم استفاده روزانه، چقدر آب مصرف میکنه! (این آب برای خنک کردن سرورها در دیتاسنترهاست.)
نظر سنجی پیو (Pew) نشون میده ۱۷ درصد بزرگسالان در آمریکا در سال ۲۰۲۴ میگن به طور مرتب اخبارشون رو از اپ تیکتاک میگیرن؛ این عدد در سال ۲۰۲۳، ۱۴ درصد و در سال ۲۰۲۰ فقط ۳ درصد بوده. (لینک)
در رده سنی ۱۸ تا ۲۹ سال، این عدد در سال ۲۰۲۴، ۳۹ درصده که سال قبل ۳۲ درصد بوده.
پیشی گرفتن اینترنت از تلویزیون برای دریافت اخبار در بریتانیا در سال ۲۰۲۴ (منبع: Ofcom)
در طول جنگ جهانی دوم، بیش از ۲۰ هزار کشتی غرق شده. یه بنده خدایی داره همهشون رو میاره رو نقشه.. اینجا ببینید.
محتوای فارسی این شماره یکم با محتوای معمولمون فرق داره: تست رایگان اضطراب
من تو توییتر باهاش روبهرو شدم، و به نظرم دونستنش خوبه. نه اینکه این یه تست میتونه یه تنه وضعیت اضطراب و استرس شما رو روشن کنه، یا تغییر بده، اما نقطه خوبیه برای شروع به درک کردن وضعیتتون… مثلا من با عدد اضطراب ۱۲۲ به نظرم جا داره یه فکری به حال خودم بکنم… 😅
یکی از چیزایی که تو این تست به نظرم جذاب بود، علاوه بر خوشساخت بودنش، این بود که وسطاش، بر اساس جوابهایی که میدی، یه سری نکته آموزشی بهت میگه که کمک میکنه هم بهتر درک کنی که با چی روبهرو هستی، و هم اینکه چطوری باهاش برخورد کنی…
خلاصه که خوب بود.
یه تیر و دو نشون:
هم برید پرونده جدید پادکست پرسه «هزارتوی مصری» رو از عباس سیدین بشنوید؛ هم مهمترین و بهترین کمک به تولیدکنندههای محتوا رو.
پادکست پرسه واسه من اینقدر عزیزه که این پروندهاش چون رو اسپاتیفای نبود (الان هست، از طریق این لینک)، بخاطرش رفتم کستباکس دانلود کردم و عضو شدم و این دوتا رو شنیدم! مثل همیشه عالیه! برید بشنوید:
راستی، شما از چه اپی برای گوش دادن به پادکست استفاده میکنید؟
کامنت بذارید.
رسیدیم به انتهای شماره ۴۸. مرسی که تا اینجا اومدید!
مثل همیشه، جا داره دوباره یادآوری کنم که اگر چیزی پیدا کردید یا تولید کردید (محتوا یا محصول یا هرچی) که فکر میکنید برای مخاطبین بهروزنامه مفیده، بهم پیام بدید. مطمئنم خودتون راهش رو پیدا میکنید. (اگه پیدا نکردید، بیاید دایرکت اینستاگرام! راستی، اپ ساباستک هم دایرکت داره!)
کنجکاو بمونید.
تا پست بعد؛
بهروز
موقع حموم و دسشویی کم واسه هدر رفتن آب عذاب وجدان داشتیم، چتجیپیتی هم بهش اضافه شد. جاست گریت 😐