سلام!
مرسی که اینجا هستید و دارید با بهروزنامه وقت میگذرونید. امیدوارم از خوندن این شماره لذت ببرید و اون رو با دوستانتون به اشتراک بذارید. نظری، انتقادی، پیشنهادی چیزی هم داشتید یا کامنت بذارید، یا همین ایمیل رو ریپلای کنید؛ یا اینجاها میتونید پیدام کنید:
اینستاگرام | توییتر | کلابهاوس | ریکام
بریم ببینیم این هفته چه خبر بوده.
درضمن، ممکنه این ایمیل برای جیمیل یکم زیاد بزرگ/طولانی باشه، واسه همین اینجا رو کلیک کنید و توی مرورگرتون بخونیدش.
بخش ۱ - اخبار هفتهای که گذشت
متا اتحادیه اروپا رو تهدید کرد
متا تهدید کرده که در صورتی که اتحادیه اروپا راهی برای انتقال اطلاعات کاربران اروپایی به آمریکا پیدا نکنه، دسترسی کاربران اروپایی به اپلیکیشنهای فیسبوک و اینستاگرام رو محدود خواهد کرد.
اتحاده اروپا ماههاست که در حال رای زنی با متا (فیسبوک) در این زمینه است بعد از اینکه در سال ۲۰۲۰ دیوان دادگستری اتحادیه اروپا پیمان انتقال دادههای فراآتلانتیک رو که هزاران کمپانی براساس اون کار میکردن رو لغو کرد؛ به این دلیل که اعتقاد داشتن دادههای شهروندان اروپایی پس از ورود به آمریکا امنیت لازم رو ندارن. (منبع)
وزیر اقتصاد فرانسه هم طی یک کنفرانس با وزیر اقتصاد آلمان گفته: من میتونم تایید کنم که زندگی بدون فیسبوک خیلی هم خوبه! 😂 وزیر اقتصاد آلمان هم گفته: من بعد از هک شدن، الان چهار ساله که بدون فیسبوک و توییتر زندگی میکنم و زندگی عالی بوده! (منبع)
خلاصه که خیلی کول با ماجرا برخورد کردن، ولی خب وزرای اقتصاد دقیقا نماینده کل مردم نیستن…
امکان دریافت پرداخت غیرتماسی (contactless) از طریق آیفون
اپل سهشنبه ای که گذشت اعلام کرد که تا پایان سال ۲۰۲۲، امکان دریافت پرداختهای غیرتماسی (مثل اپل پی و کارتهای اعتباری contactless) از طریق آیفون در آمریکا فعال میشود. با وجود این امکان، کسب و کارهای کوچک و بزرگ، برای دریافت پول از مشتری به صورت contactless دیگر نیاز به داشتن ترمینال یا POS نخواهند بود و میتونن از طریق آیفون پول رو دریافت کنن.
اتفاق جالب این ماجرا هم اینه که اپل به سمت انحصار توی این موضوع نرفته و اتفاقا برای همکاری با درگاههای پرداخت در این راستا آماده هستن. اولین شرکتی پردازش تراکنشهای مالی که قراره این امکان اپل رو استفاده کنه Stripe هستش و بعد هم در فروشگاههایی که از Shopify استفاده میکنن قراره که از این امکان استفاده بشه. در ضمن قراره آیفونهای Xs به بعد از این امکان پشتیبانی کنن. (منبع) (توضیح صوتی روی ریکام)
بازیابی ۹۴۰۰۰ بیتکوین از هک Bitfinex در سال ۲۰۱۶
در سال ۲۰۱۶، یک صرافی بزرگ کریپتو (بیتفینکس) هک شد و تقریبا ۱۲۰ هزار بیتکوین (دقیقا ۱۱۹۷۵۴ بیتکوین) که اون موقع ارزشش تقریبا ۷۰ میلیون دلار بود دزدیده شد. این دزدی باعث شد قیمت بیتکوین در یک هفته تقریبا ۴۰ درصد افت کنه.
ولی خب هکرها (یا دزدا) نمیتونستن این بیتکوینها رو به راحتی نقد کنن و برن دنبال کارشون چون بیتکوین یک دفترکل (ledger) عمومی هستش و همه میتونستن جابهجا شدن این بیتکوینها رو ببینن… هیچ صرافی هم بهشون اجازه نمیداد که این بیتکوینها رو نقد کنن بدون اینکه پلیس در جریان قرار بگیره.
برای همین، بیشتر این بیتکوینها، برای مدتی طولانی یا در یک کیف پول نشسته بودن، یا بین چندتا کیف پول در مقادیر خیلی کم جابهجا میشدن در تلاش برای شسته شدن (پول شویی)!
این داستان گذشت تا هفته پیش (۵ سال و نیم بعد از هک)، بیتکوینهای بیتفینکس شروع کردن به جابهجا شدن در مقادیر بزرگتر. یک اکانت توییتر که جابهجاییهای کیف پولهای مهم و بزرگ رو مانیتور میکنه شروع به توییت کردن از جابهجاییهای این کیف پول کرد…
تو دادگستری آمریکا این بیتکوینها رو مانیتور میکردن و متوجه شدن که طی یکسری تراکنش، یه سری از این بیتکوینها دارن میرن به کیف پولهای ایلیا لیختناشتاین و همسرش هتر مورگان.
این هفته، طی یک عملیات غیورانه، پلیس حمله میکنه به آپارتمان ایلیا در نیویورک و یه مشت موبایل یکبار مصرف و ثبت نام نشده (burner phone) و ۴۰ هزار دلار پول نقد پیدا میکنه و یه سری فولدر در کامپیوترهاشون مثل «ایده برای پاسپورت» و «شخصیتهای جعلی» — و ۹۴۰۰۰ تا از ۱۲۰ هزارتا بیتکوین دزدیده شده…
این زوج جوان در این مدت سعی داشتن با کارت هدیه و خریدهای داخل بازی روی پلی استیشن و اینجور چیزا پولشویی کنن…
نکته جالب اینکه این زوج ایلیا لیختناشتاین (۳۴ ساله) و هتر مورگان (۳۱ ساله) خیلی هم ناشناخته نبودن! هتر مورگان یک «کارآفرین سریالی» و سرمایه گذار فرشته (!) (angel investor) بوده و گاهی هم تحت اسم مستعار RAZZLEKHAN [خیلی 🤮 طور] رپ میکرده.
ایلیا لیختناشتاین هم همبنیانگذار یک استارتاپ به اسم MixRank بوده که به کمپانیهای مختلف برای آنالیز دادههای بازاریابیشون کمک میکردن. این استارتاپ رو Y-Combinator هم حمایت کرده بوده! (منبع، منبع)
این داستان، علاوه بر جذابیتهایی که رزلخان براش ایجاد میکنه، دو تا نکته خیلی مهم داره:
این داستان، مثال بارزیست برای کسانی که میگن بیتکوین و کریپتو فقط برای خلافکارا و دزداست و برای پولشویی استفاده میشه… عمومی بودن اطلاعات رو شبکه و قابل دسترس بودن اونها، این کار رو خیلی غیرمنطقی و احمقانه میکنه… نتیجه اش هم میشه اینکه دیر یا زود داره، ولی سوخت و سوز نه!
بخش ۲ - تحلیلی
نگران نباش متا؛ یه خیریتی توش بود!
نمیدونم شما چقدر با این عبارت مواجه میشید یا چقدر بهش اعتقاد دارید، ولی من زیاد باهاش مواجه میشم و معتقدم هر اتفاقی که میوفته میتونه تو آینده یه تاثیر میذاره که من الان توانایی درکش رو ندارم و نمیفهممش… به قول استیو جابز:
تو نمیتونی نقطههای روبهروت رو بهم وصل کنی، تو فقط میتونی نقاطی که ازشون رد شدی رو به هم وصل کنی. بنابراین باید ایمان داشته باشیی که نقطههات در آینده به هم وصل خواهد شد. باید به یه چیزی ایمان داشته باشی: حس خودت، سرنوشت، زندگی، کارما، یا هرچی که اسمش رو بذاری…
حالا منظورم چیه و چه ربطی به متا داره؟
یکشنبه، من یه تحلیل کوتاه در خبرنامه انگلیسیم (پالس) منتشر کردم راجع به این سقوط قیمت سهام و در نتیجه ارزش کمپانی متا. خلاصه فارسی اون مطلب اینه:
این افت قیمت سهام متا و ارزش این کمپانی نه خیلی اتفاقی هستش، نه خیلی چیزه بدیه. چرا؟ چون متا در یک سال اخیر و مخصوصا در چند ماه آخر سال ۲۰۲۱ شدیدا تمرکزش رو گذاشته بود (و هنوزم گذاشته) روی متاورس و زیرشاخههای کمپانی که دارن روی هدست Oculus و واقعیت مجازی و واقعیت افزوده کار میکنن. بیشتر از ۱۰ میلیارد دلار تا الان روی این قضیه سرمایه گذاری کردن و خب این هنوز حتی نزدیک سود دهی که نیست، هیچ؛ نزدیکای واقعی شدن و فراگیر شدن هم نیست. این یه برنامه بلندمدت و هزینه بر برای متاست که تاثیراتش رو در چند سال آینده میبینیم، نه به این زودیا!
یه نکته دیگه که خیلی مهمه و کمتر بهش توجه میشه اینه که متا نمیخواد که سرنوشت یاهو یا مایکروسافت براش اتفاق بیوفته. اگر به تاریخ دنیای تکنولوژی نگاه کنیم، میبینیم که از این اتفاقات کم نیست: یاهو از پربازدیدترین وبسایتهای دنیا بود و پرطرفدارترین موتور جستجو. اینقدر خیالش از صدرنشینی راحت بود که اومدن گوگل رو یا ندید یا اهمیت نداد — و شد آنچه شد!
مایکروسافت اینقدر خیالش از نفوذ و برتری ویندوز راحت بود که اگر یکم دیرتر میجنبید، مسابقه رو کلا به آمازون و AWS میباخت؛ الان لااقل هست و حرفی برای گفتن داره.
یا کمپانی بلاکباستر که فیلم و ویدیو اجاره میداد، به نتفلیکس خندید و اون رو نخرید، یکم بعد ورشکست شدن و نتفلیکس با pivot هاش هنوز اینجاست…
حالا متا هم به نظر من داره روی آینده سرمایه گذاری میکنه و این سرمایه گذاری بلند مدت هزینه داره. علاوه بر اون، شاید یکم تمرکز روی پلتفرم اصلیش (فیسبوک) در چند ماه اخیر کمتر شده و این باعث نرسیدن به پیشبینیها و در نتیجه سقوط ارزش خودش و سهامش شده. ولی به نظر من اینجوری نمیمونه… (تاثیرات رقابت با تیک تاک و تغییرات حریم خصوصی اپل هم نباید نادیده گرفته بشه، ولی خب الان راجع به یه قسمت دیگه دارم حرف میزنم.)
حالا خیریتش چی بود؟
یکی از اتفاقات پیرامون متا (و بقیه کمپانیهای big tech) یکم پیش خیلی داغ بود، بحث مبارزه دولت آمریکا به انحصارطلبی این کمپانیها بود و پروندههای antitrust این کمپانیها که یکیش هم متا بود.
یکی از شرایطی که در دولت آمریکا تصویب شد برای اینکه پرونده یک کمپانی برای انحصارطلبی بررسی بشه، ارزش (market cap) ۶۰۰ میلیارد دلاری اون کمپانی بود… و با توجه به افته قیمت سهام متا، در پایان روز سهشنبه، ارزش این کمپانی برای اولین بار از ماه می ۲۰۲۰ به ریز ۶۰۰ میلیارد دلار رسید (منبع)… اگر این روند یکم دیگه ادامه پیدا کنه، متا میرسه به اون خیریتی که گفتم: دولت آمریکا احتمالا [لااقل برای مدتی] دست از سر متا برمیداره و دیگه سعی نمیکنه اون رو به دلیل انحصارطلبی تکه تکه کنه!
ولی فعلا باید منتظرشیم و ببینیم چی میشه.
اینایی که اینجا گفتم و نوشتم فقط در راستای اطلاع رسانی هستش و مشاوره مالی و سیگنال و کوفت و زهرمار نیست! اگر خواستید چیزی بخرید یا بفروشید برید خودتون تحقیق کنید. من مسئولیتی ندارم. اینا وقت نظرات من و یه سری آدم دیگه است.
بخش ۳ - آپدیت اپها و سرویسها
کلابهاوس داره رو امکان ایجاد چت برای اتاقها کار میکنه (لینک)
اینستاگرام دو تا کیف پول دیگه (Dapper Labs و Phantom) رو هم به لیستش برای نمایش NFT ها اضافه کرده (لینک)
اینستاگرام داره امکان فرستادن لینک دعوتنامه برای گروهها رو تست میکنه (لینک)
بخش ۴ - کوتاه و جالب از گوشههای اینترنت
میزبانان Airbnb از زمان تاسیس در سال ۲۰۰۸ تا الان ۱۵۰ میلیارد دلار درآمد داشتهاند (لینک)
یه عده دارن رو eBay انافتیهای BAYC و MAYC و اینا میفروشن 🤦♂️ (لینک)
یه گارد در یک گالری هنری در روسیه، حوصلهاش سررفته بوده، رفته برای یه سری چهرههای خالی روی یک نقاشی یک میلیون دلاری مربوط به دهه ۱۹۳۰، با خودکار چشم کشیده — در اولین روز کاریش! (لینک)
اگه یوسین بولت با یه آیفون تو دستش شروع به دویدن کنه، آیفون میره تو حالت رانندگی (Driving Mode).
به پیشنهاد محسن
بخش ۵ - محتوای فارسی
تو این بخش، سعی میکنم هر هفته یه شخص یا یه قطعه محتوای فارسی که باهاش روبهرو شدم و خوشم اومده رو باهاتون به اشتراک بذارم. تبلیغ نیست، ولی ازشون حمایت کنید خوبه.
این ویدیو حامد جعفری به نظرم جالب اومد. من تازه توی توییتر از طریق این توییت بهرام حبیبی باهاش آشنا شدم و با این ویدیو و صحبتهاش خیلی ارتباط برقرار کردم. شما هم اگر دوست داشتید ببینید.
خب، اینم از شماره دوم. برای شمایی که زحمت کشیدی و تا اینجا اومدی، اگر هنرمند هستی یا هنرمندی رو میشناسی که به دعوتنامه فاندیشن (پلتفرم NFT) نیاز داره، این ایمیل رو جواب بده و بگو. من چندتا دعوتنامه دارم و اگر تا اون موقع تموم نشده بود، ممکنه بتونم دعوتت کنم.
مرسی که بهروزنامه رو با دوستانتون به اشتراک میذارید.
تا هفته بعد!
بهروز