چطوری ثروتمند بشیم، بدون اینکه خوش شانسی بیاریم — قسمت ۱۹
برای «یه قهوه بزنیم؟» وقت نداشته باش
سلام، خوبید؟
رسیدیم به قسمت ۱۹ مجموعه «چطوری ثروتمند بشیم، بدون اینکه خوش شانسی بیاریم» برگرفته از رشته توییت و پادکست معروف نوال راویکانت. در قسمت قبل نوال راجع به بیصبری در انجام کارها، صبوری در گرفتن نتیجه حرف زد. این قسمت راجع به بهینهسازی تقویم و جلسات بیخود حرف میزنه.
همه قسمتهای قبلی رو اینجا میتونید ببینید. اینم که قسمت قبل 👇
برای «یه قهوه بزنیم؟» وقت نداشته باش!
خیلی بیرحمانه به جلسه گذاشتن بگو «نه!»
نوال میگه یکی دیگه از توییتها این بود که: «باید برای «بریم یه قهوه بزنیم؟» وقت نداشته باشی، ولی در عین حال، تقویمت خلوت و منظم باشه.»
نوال میگه بین افرادی که میشناسنش به این معروفه که همزمان دوتا کار رو انجام میده: اول اینکه تقویمش بسیار خلوت و منظم هستش؛ تقریبا هیچوقت توش جلسهای برنامهریزی نشده! در این حد که وقتی یکی تقویش رو میبینه، [از حسودی] اشکش درمیاد؛ دوم اینکه، همیشه سرش شلوغه. همیشه کار برای انجام دادن داره، اما کارهای پر تاثیر و کارهایی که حسشون رو داره.
میگه تنها راه برای این کار، اینه که مدام و بیرحمانه، درخواستهای جلسه گذاشتن رو رد کنی.
خیلیها همش میخوان «یه قهوه بزنن» و رابطهسازی (networking) کنن. این خیلی هم خوبه، اما در اوایل مسیر شغلی؛ وقتی هنوز داری جستوجو میکنی و میخوای خودت رو پیدا کنی. اما وقتی یکم در مسیر شغلی پیشرفت کرده باشی و در حال بهرهبرداری باشی؛ وقتی چیزای بیشتری برات فراهمه، باید جلسات رو از زندگیت حذف کنی.
بیرحمانه جلسات رو حذف کن
اگر کسی میخواد جلسه بذاره، ببین کارش با یه تماس تلفنی راه میوفته؟ اگر تماس تلفنی میخواد، ببین میشه قضیه رو با یه ایمیل حل کرد؟ اگر میخواد ایمیل بزنه، ببین یا یه مسیج میشه جمع و جورش کرد یا نه… و اینکه میسجها هم تقریبا همه قابلیت این رو دارن که نادیده گرفته بشن — مگر اینکه واقعا اضطراری و مهم باشن…
باید در پیچوندن جلسه گذاشتن کاملا و بینهایت بیرحم باشی. وقتی هم میخوای جلسهای داشته باشی، اونها رو به صورت پیادهروی انجام بده؛ یا به صورت ایستاده؛ کوتاه و عملگرایانه… هیچ کاری تو یه جلسه که هشت نفر دور یه میز کنفرانس میشنن انجام نمیشه؛ فقط ساعتی یه ساعت از عمرشون کم میشه.
نیوی هم یه مثال از اخلاق مشابه استیو جابز میزنه و میگه وقتی از استیو پرسیدن که چرا اپل تو فلان کنفرانس شرکت نکرده، جوابش یه چیزی تو این مایه بوده که «چون اگر اونجا بودیم، دیگه اینجا در حال کار نبودیم.»
نوال میگه: «قبلا خیلی برام سخت بود که دعوت به جلسه رو رد کنم، ولی الان خیلی مستقیم میگم: من تو جلسات غیرتعاملی حاضر نمیشم. در جلساتی که دستور جلسه دقیق نداره، شرکت نمیکنم. در جلساتی که ضرورت مطلق نداره، شرکت نمیکنم.»
قبلا هم نیوی براشون این کار رو میکرده و میگفته «ما جلسه نمیذاریم، مگر اینکه بحث مرگ و زندگی باشه.» اگر در جواب، طرف میگفته «بله، بحث مرگ و زندگیه»، بعد جلسه گذاشتن رو بررسی میکرده… در غیر این صورت، جلسهای نمیذاشتن.
آدما حاضر میشن ببیننت، وقتی مدرکی برای اثبات کارهات داشته باشی
آدمای پرمشغله وقتی حاضر میشن با تو جلسه بذارن — یا برات وقت بذارن — که چیز مهم یا ارزشمندی داشته باشی. اما باید از در درست وارد بشی. باید بگی: «این کاریه که من انجام دادم. این چیزیه که میتونم نشونت بدم. اگه برات مفیده، میتونیم یه جلسه بذاریم تا بیشتر برات توضیح بدم. در ضمن، من به وقتت هم احترام میذارم.»
باید اعتبارسازی کنی. برای مثال، وقتی یه سرمایهگذار حوزه تکنولوژی به یه استارتآپ نگاه میکنه، اولین چیزی که میخواد ببینه شواهدی مبنی بر پیشرفت در محصوله، نه فقط یه سری اسلاید. پیشرفت و محصول رزومه کارآفرین هستن؛ رزومهای که نمیشه جعلش کرد.
باید کار رو انجام بدی. اگر بخوایم از دنیای کریپتو مثال بزنیم، باید «اثبات کار» یا Proof of Work داشته باشی. اگر واقعا کار رو انجام دادی و چیزی برای ارائه داری، نباید در نوشتن یه ایمیل و ارسالش و درخواست جلسه تردید کنی؛ اما حتی با وجود اینها هم، باید درخواستت برای جلسه شفاف و مربوط به موضوع خاص کارت باشه.
وقت و ذهنت رو آزاد کن
نوال میگه اگه فکر میکنی با شبکهسازی (networking) و شرکت در جلسات متعدد به موفقیت میرسی، احتمالا اشتباه میکنی. شبکهسازی میتونه در اوایل مسیر شغلی مهم باشه، و ممکنه اتفاقاتی با خوششانسی از دل این جلسهها بیرون بیاد، ولی احتمالش کمه.
وقتی میری با آدمای مختلف ملاقات میکنی به امید اینکه اتفاق خوبی بیوفته، داری روی شانس نوع یک (شانس کور) و شانس نوع دو، یعنی شانس با تلاش حساب میکنی.
اما تو به شانس نوع سه و چهار نمیرسی که انواع بهتر شانس هستن. اینا وقتی هستن که تو واسه ساخت اعتبار و شهرت به خاطر کار روی یه موضوع خاص، شناخته میشی و یا با دید خاصی که داری، فرصتهایی رو میبینی که بقیه نمیبینن و «شانس میاری!»
انواع شانس رو توی قسمت ۲ مجموعه توضیح دادم.
یه تقویم شلوغ و یه ذهن شلوغ، توانایی تو رو برای انجام کارهای بزرگ نابود میکنه. اگه میخوای کارهای بزرگ انجام بدی — چه موسیقیدان باشی، چه کارآفرین، چه سرمایهگذار، چه هرچی — نیاز به زمان و ذهن آزاد داری.
این قسمت ۱۹ از مجموعه «چطوری ثروتمند بشیم، بدون اینکه خوش شانسی بیاریم» از نوال راویکانت بود. مرسی که میخونید و به اشتراک میذارید.
قسمت بعد درباره اینه که چطوری از رقابت الکی با بقیه بپرهیزیم… و احتمالا طولانیتر از این قسمت باشه.
دمتون گرم
تا قسمت بعد؛
بهروز